SPR:n kirppari juhlii sunnuntaina 30-vuotista taivaltaan puoleen hintaan

Harjavaltalainen Roosa Viikilä ja euralainen Oskari Tuikka etsivät Viikilän yksiöön vuodesohvaa. Rauman SPR:n kirpputorin valikoima on heistä iso. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Roosa Viikilä bongaa heti harmaasävyisen sohvan kymmenien erilaisten joukosta. Hän istahtaa testamaan sitä poikaystävänsä Oskari Tuikan kanssa.

Kaksikko tuumaa, että hyvältä vaikuttaa.

– Mutta tämä ei taida olla vuodesohva. Etsin sellaista yksiööni, Viikilä kertoo.

Kirpputori on vakio-ostospaikka siksi, että hinnat sopivat opiskelijan kukkarolle.

– Kivalta näyttää. Enemmän täällä vaikuttaisi olevan tavaraa kuin Porissa, Roosa Viikilä arvioi SPR:n kirpputorin valikoimaa.

Kirpputorin päällikkö Sari Välimaan mukaan Viikilä ja Tuikka ovat hyvin tyypillisiä asiakkaita eli nuoria opiskelijoita. Tosin kaiken-ikäisiä ostajia kiehtoo ajatus, että tietää saavansa hyvännäköistä edullisesti.

Sari Välimaa (oik.) ja Pauliina Viitanen valmistautuvat sunnuntain syntymäpäivätapahtumaan. Jarmo Varjonen on SPR-konkari, joka ehti olla kirpputoritoiminnassa mukana yli kaksi vuosikymmentä.

Myös kierrätys kiehtoo kirpputorikävijöitä.

Näin on ollut kaikki ne 30 vuotta, jotka SPR:n Rauman osaston kirpputori, viralliselta nimeltään Puoti ja Wanhat Tawarat, on ollut toiminnassa.

Jarmo Varjosen ei alun perin pitänyt ehtiä osallistua SPR:n vapaaehtoistoimintaan yrittäjäkiireiltään, mutta SPR-aktiivi Aili Ernvall sai hänet toisiin aatoksiin.

Varjonen osallistui SPR:n ystäväkoulutukseen ja huomasi pian auttavansa myös kirpputorilla.

Tuolloin, vuonna 1989, kirpputori sijaitsi jo Karjalankadulla samassa paikassa kuin nytkin, mutta tilaa oli vain yhden huoneen verran.

1990-luvulla kaikki olivat vapaaehtoisina töissä. Nykyään toimintaa pyöritetään kuutena päivänä viikossa vapaaehtoisvoimin ja eri muodoin työllistettyjen avulla.

Vanhoja muistellessaan Varjoselle tulee mieleen, miten sohvia myytiin suuria määriä venäläisiin laivoihin.

Häntä hymyilyttää sekin muisto, kun kirpputorille tarjottiin Rantasipi-hotellista käytettyjä mutta hyväkuntoisia patjoja.

– Eihän me tajuttu, että niitä tulee niin paljon. Vasta sitten, kun rekka ajoi pihaan!

Pauliina Viitanen järjestelee SPR:n kirpputoria juhlakuntoon. Sunnuntaina kaikki tavara myydään puoleen hintaan.

SPR:n kirpputorin alkusanat lausuttiin 1970-luvun lopulla, kun SPR:n väki piti kirpputoria ja vuokrasi muille markkinapaikkoja Suvimarkkinoilla Pitsiviikolla.

Osasto toimi tuolloin Pohjankadulla. Huoneisto myytiin vuonna 1986 ja tilalle ostettiin Valtakulmasta katutasolla oleva huoneisto.

Kauppaan liitettiin alakerrassa oleva varastotila, jossa aloitti toimintansa kirpputori vuonna 1986. Kirpputorista tuli osaston tärkein varainhankintamuoto, ja sitä se on edelleen.

Alakerran tila laajeni vuonna 1996, ja vuonna 2009 ostettiin käyttöön yläkerran tila, jossa tällä hetkellä on astiaosasto.

Myymätilaa on kaikkiaan 1 500 neliömetriä. Osa siitä on vuokrattua ja osa SPR:n omistuksessa.

Kaikki myynissä oleva tavara on tullut lahjoituksena. Tuotto menee osaston toimintaan, kirpputorin ylläpitokuluihin, erilaisina avustuksina paikkakunnan avuntarvitsijoille sekä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Kolmea vuosikymmentä juhlitaan sunnuntaina alennusmyynnillä. Tapahtumaa on valmistellut opinnäytetyönään markkinointiviestinnän opiskelija Pauliina Viitanen.

Juhlapäivänä kaikki on kaupan puoleen hintaan, ja lisäksi on muiden muassa viiden euron vaatekasseja.

– Tarjolla on glögiä ja pipareita ja lapsille tonttujen etsintää.

30-vuotistapahtuma su 11.12. klo 12–16, Puoti ja Wanhat Tawarat, Karjalankatu 15, Rauma.