Suomi 100 näkyi ja kuului myös Kanadassa

Rauman giält puhunut joulupukki Jari Porkka haastateltavana Party on ice -tapahtumassa. Pukilta kysyttiin muun muassa, osaako muorikin luistella ja pelaako pukki paljon jääkiekkoa. Pukki kuulemma pelailee aina, kun ehtii. Muori on enemmän kodin hengetär. Kuva: Minna Temisevä

Toissa viikon lauantaina Toronton Maple Leafs Gardensilla kuului kummia. Areena tunnetaan entisenä Toronto Maple Leafsin kotijäähallina, mutta tällä kertaa siellä kaikui iloinen suomenkielinen puheensorina, ja taustalla soi suomalainen musiikki.

Kyseessä oli Toronton Suomen Kielen koulun tempaus Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Samalla kerättiin varoja koulun toiminnan ylläpitämiseksi.

Koko perheen yhteinen luistelutapahtuma oli osa Suomi 100 -vuotta juhlatapahtumien sarjaa Torontossa, joka huipentuu joulukuussa järjestettävään gaalailtaan.

Tempaus toteutettiin talkoohengessä, ja osallistujia saatiin koolle yli 200.

Party on Ice -tapahtuman kunniavieras oli luonnollisesti suomalainen joulupukki. Kyseessä ei ollut kuka tahansa joulupukki, vaan vahvalla Rauman giälellä puhuva valkoparta. Luistelevana joulupukkina toimi raumalaissyntyinen ja sittemmin Naantaliin muuttanut Jari Porkka, joka on myös Raumanmeren koulun ja Lukon kasvatti.

Porkan perhe muutti Toronton seudulle viime elokuussa, kun Jari sai kolmen vuoden työkomennuksen Kanadaan.

Perheeseen kuuluu Jarin ja Susanin lisäksi 11-vuotias Niklas-poika. Hän aloitti syyskuussa koulunkäynnin paikallisessa Middle Schoolissa ja sai nopeasti uusia ystäviä.

Toronton Suomen Kielen koulu on ollut ensimmäinen laatuaan maailmalla. Sen perustivat Torontossa asuvat suomalaiset jo 1960-luvulla.

Susan, joulupukki-Jari ja Niklas Porkka Toronto Maple Leafs Gardensin kaukalossa.

Koulun toiminta on Suomen Opetushallituksen tukemaa, ja sen päätavoite on ylläpitää Kanadassa asuvien suomalaistaustaisten lasten suomen kielen taitoa ja kulttuurituntemusta.

Koulupäivä on perjantaisin, ja oppilaat odottavat innolla koulun alkamista. Useat vanhemmat odottavat lapsiaan koululla oppituntien ajan.

Suomi-koululla on sosiaalinen merkitys myös aikuisille: koululla perheet vaihtavat kuulumisia, ystävystyvät ja saavat myös vertaistukea arkeensa Kanadassa.

Toronton alue on hyvin monikulttuurista, ja kouluilla on runsaasti kokemuksia ja hyviä käytänteitä ulkomaalaistaustaisten oppilaiden sopeuttamisesta uuteen kouluympäristöön.

Myös Niklaksen koulunkäynti Middle Schoolissa on lähtenyt hienosti liikkeelle vieraasta kielestä huolimatta.

Porkan perhe viihtyy hyvin Kanadassa. Yhteiskunta muistuttaa paljon suomalaista, ja kanadalaiset ovat ystävällisiä ja avoimia. Apua tarjotaan usein ennen kuin sitä edes pyytää.

Susan Porkka
Kirjoittaja on Torontossa asuva perheenäiti.