Suomi 100 -teema näkyviin myös kukkaistutuksissa

Pyysimme paria raumalaista puutarhaliikettä toteuttamaan omat Suomi 100 -istutuksensa.

Siemen-Floran Irmeli Suokas käytti istutuksessaan sinisten ja valkoisten orvokkien, mesimarjan ja heinien lisäksi metsänantimia. Kuva: Juha Sinisalo

Siemen-Floran Irmeli Suokas valmisti erityisesti suomalaista luontoa korostavan istutuksen, jonka astiana toimi vanha sota-ajan sinkkivati.

Istutukseen käytettiin erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten sammalta ja jäkälää. Sinivalkoisuus saatiin aikaan sinisillä ja valkoisilla ”sisukkailla” orvokeilla, joista valkoiset symboloivat lumihankea, siniset taivasta.
Metsiemme eläimistä muistuttavan pöllön vierestä löytyy mesimarjaa eli maamuurainta, joka on aromikas, hyvänmakuinen ja hienotuoksuinen marja.

– Koristeheinät kuuluvat nykyisin yleisesti ulkoistutuksiin, sillä monivuotiset kasvit sopivat hyvin vaikka ruukkuihin kesäkukkien lomaan, Sanna Korpela Siemen-Florasta vinkkaa.

Myymälänhoitaja Merja Lähteenmäki Viherkäiseltä sommitteli kaksi erilaista sinivalkoista Suomi 100 -asetelmaa, joissa käytettiin samanlaista valkoista korimaista ruukkua.

Rungollisen marketan juurella on murattia, sinisiä orvokkeja ja valkoista poutapilveä, joka kasvaa vielä muhkeammaksi. Tämä Viherkäisen Merja Lähteenmäen tekemä istutus sopii aurinkoon tai puolivarjoon. Kuva: Jere Grönberg

Molemmat asetelmat ovat näyttäviä; toisessa päätähtenä on komea sininen hortensia, toisessa rungollinen marketta.
Istutuksiin on valittu kasveja, joiden kasteluväli ja sijoituspaikka ulkona on sama.

– Kesäkukille kannattaa valita kesäkukkamultaa, jossa on mukana pitkäkestoinen lannoite. Silloin pääsee itse vähän helpommalla, kun lannoitetta ei tarvitse lisätä kasteluveteen kuin silloin tällöin, Lähteenmäki neuvoo.

Puolivarjoiseen tai varjoiseen paikkaan sopii Merja Lähteenmäen luoma istutus, jossa sinisen hortensian kavereina ovat lumihiutale ja hopeaeukalyptus. Jälkimmäisen voi ottaa syksyllä sisälle, jossa se viihtyy viileässä tilassa.