Tähtiloistoa pikkukylässä: Pitkämäki, Harju, Fredericks - 85-vuotias Eurajoen Veikot tunnetaan yleisurheilusta

Eurajoen Veikkojen puheenjohtaja Hanna Tuomisen (oik.) ja pitkäaikaisen puuhamiehen Matti Mikkolan kelpasi selata leikekirjoja seuran uudistuneella majalla. Sen avajaisia vietetään lauantaina seuran 85-vuotisjuhlien yhteydessä. Kuva: Juha Sinisalo

Tervalepän tuoksu hyväilee sieraimia, kun Eurajoen Veikkojen puheenjohtaja Hanna Tuominen esittelee ylpeänä uudenkarheaa saunaa ja pesutiloja. Ne eivät ole ainoat tilat, jotka ovat saaneet täysin uuden ilmeen Veikkojen majalla – jos seuran remontoitua tukikohtaa enää majaksi voi edes kutsua.

Pöydällä olevista kuvista käy ilmi, että vuonna 1979 valmistunut rakennus olikin jo pienen pintaremontin tarpeessa. Veikkojen rahastonhoitaja Matti Mikkola muistelee, että viimeisen kymmenen vuoden aikana majasta oli tullut enemmän varasto kuin seuran kokoustila.

Lauantaina seuraväen kelpaa kuitenkin taas kokoontua majalla, kun Veikot juhlistaa 85-vuotista taivaltaan. Uudistuneen majan avajaisten lisäksi juhlapäivään kuuluu paljon liikunnallista ohjelmaa, kuten minimaraton yleisurheilukentältä majalle.

- Toivottavasti ihmiset lähtisivät liikkumaan ja tutustumaan toimintaan. Vaikka maja ehkä vähän syrjässä täällä Piiponpolun päässä onkin, niin ei tämä todellakaan mikään salaseura ole, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan, Tuominen julistaa.

Majaan näytille tuotujen leikekirjojen ja seurajulkaisuiden avulla on mahdollisuus sukeltaa Veikkojen historiaan. Seuran syntysanat lausuttiin 30.12.1932 Huhdan koululla. Nimeksi tuli tuolloin Voimistelu- ja Urheiluseura Veikot.

Voimistelu on yksi niistä lajeista, joita Veikoissa on vuosikymmenten varrella koitettu, mutta jotka ovat sittemmin jääneet odottamaan uutta tulemista. Seurassa on myös esimerkiksi nyrkkeilty, pyöräilty, pelattu tennistä ja ammuttu jousipyssyllä.

- Urheilutoiminta on ollut sellaista aaltoliikettä. Aina joku laji on noussut pinnalle ja joku toinen vähän hiipunut. Esimerkiksi pesäpallo oli parikymmentä vuotta ihan unholassa, mutta nyt noussut taas, muistelee Mikkola.

Nykyään neljä vahvinta lajia ovat nettisivuillekin näkyvästi kirjatut pesäpallo, hiihto, suunnistus ja yleisurheilu. Ykköslajiksi on noussut juuri pesäpallo, mistä kertoo sekin, että juhlapäivän huipentaa miesten suomensarjan ottelu Veikot-PunaMustat.

- Ehkä se kertoo puheenjohtajan omista mieltymyksistä, Tuominen naurahtaa ja lisää:

- Mutta eihän seuran perusajatus ei ole muuttunut miksikään. Tarkoitus on liikuttaa ihmisiä ja edistää terveellisiä elämäntapoja.

Veikkojen puheenjohtaja Hanna Tuominen on erityisen ylpeä seuramajan uusista saunatiloista. Kuva: Juha Sinisalo

Alkuvuosina yleisurheilu oli Veikkojen vahvin laji, ja juuri siitä seura valtakunnallisesti todennäköisesti muistetaan. SM-mitaleissa mitattuna menestynein Veikkojen kasvatti on useita pikajuoksun Suomen mestaruuksia voittanut Sanna Erkinheimo (o.s. Aaltonen).

Vuonna 2010 viimeisen kerran järjestetty Eurajoki Games houkutteli monena vuonna yleisurheilutähtiä vajaan 10 000 asukkaan kylään. Leikekirjojen sivuja koristavat muun muassa keihäänheiton maailmanmestari Tero Pitkämäen, olympiavoittaja Arsi Harjun ja namibialaisen juoksijasuuruuden Freddie Fredericksin kuvat.

- Se leikki kävi vähän kalliiksi. Urheilijamaksut nousivat aika koviksi, eivätkä kansainvälisen tason urheilijat olleet enää niin innokkaita lähtemään tällaisille pikkupaikkakunnille, Mikkola perustelee tapahtuman lopettamista.

Nykyään Veikkojen ykköstapahtuma on perinteinen uudenvuodenjuoksu, joka on houkutellut viime vuosina mukaan noin 600 juoksijaa.

- Se on Suomen suurin uudenvuodenjuoksutapahtuma. Samat talkoolaiset ovat tehneet jo vuosia hyvää työtä, Tuominen kiittelee.

"Eihän seuran perusajatus ei ole muuttunut miksikään. Tarkoitus on liikuttaa ihmisiä ja edistää terveellisiä elämäntapoja."

Toisaalta Tuomisen sanoissa piilee myös 800 jäsenen sinänsä vireän seuran haaste. ”Samat talkoolaiset” kaipaisivat kipeästi rinnalleen uusia tekijöitä, kuuluisaa veikkolaista talkoohenkeä.

Ei sillä, että Veikot havittelisi järjestettäväksi Eurajoki Gamesien tai vuoden 1999 Jukolan viestin kaltaisia jättitapahtumia, vaan esimerkiksi seuran omatkin yleisurheilukisat, kuntorastit tai pesäpallopelit tarvitsevat taustavoimia.

- Varsinkin kaikkein pienimpien lasten vanhempien saaminen mukaan seuran toimintaan tuntuu olevan vaikeaa. Välillä tuntuu, että lapsi on vain helppo jättää kentälle hoitoon ja lähteä jonnekin, Tuominen toteaa.

Pesäpalloäitinä Tuominen itse tietää, että parhaimmillaan vanhemmista muodostuu oma tiivis porukkansa, jonka kanssa puuhailusta ja kannustamisesta tulee ikään kuin oma harrastuksensa.

85-vuotisjuhlien hän toivoo nimenomaan antavan positiivisia maistiaisia yhteisöllisyydestä.

- Ei tämä seuratoiminta ihan pelkkää tuskaa ja kärsimystä ole, Tuominen hymyilee.

Eurajoen Veikkojen 85-vuotisjuhlapäivä alkaa lauantaina kello 11. Lisätietoja ohjelmasta www.eurajoenveikot.fi.