Taidemuseossa pannaan puikot heilumaan lauantaina

Juhlavuoden nutun ohjeen on luonut Marja-Terttu Naukkarinen (vas.). Raili Tanttinen ja Pirkko Iivonen neuloivat nuttuja alkutalvesta Porin Puuvillassa. Kuva: Maarit Anttila

Rauman taidemuseossa kilisevät puikot ensi lauantaina. Nuttutalkoissa valmistuu Suomi100-juhlavuoden villanuttuja satakuntalaisille vauvoille.

Suomi 100 -nuttukampanjan tavoitteena on, että jokainen tänä vuonna syntyvä satakuntalaisvauva saa muistoksi kudotun nutun. Luonnonvalkoisesta villalangasta neulotun nutun selkämykseen kirjaillaan sinisellä langalla numero 100.

– Haaste on annettu koko maakuntaan. Tähän mennessä nuttuja on toimitettu Satakunnan keskussairaalaan noin sata, kertoi

Suomi100-aluekoordinaattori Susanna Virkki tammikuussa.

Satakunnan 17 kunnan alueella syntyy parituhatta vauvaa vuodessa.

Taidemuseossa saa tarvittaessa opastusta nutun tekoon, mutta nuttuja voi tehdä itsenäisesti myös kotona. Nutun ohjeet saa tilaisuudessa, ja neulomista voi jatkaa omaan tahtiin kotona.

– Koko kampanja sai alkunsa ihmisten halusta tehdä jotain. Monet ovatkin tehneet nuttuja kotonaan. Talkoita meillä on ollut tähän mennessä neljät, kertoo Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Sirkku Laine.

Mikään ei Laineen mukaan estä järjestämästä myös omia nuttutalkoita. Niissä konkretisoituu hienosti juhlivan Suomen teema: yhdessä tekeminen.

Raumalla nuttuja ottaa vastaan käsityöliike Kajava, josta ne toimitetaan edelleen Satakunnan keskussairaalan Naisten- ja lastentaloon.

Kampanjan ovat ideoineet Satakuntaliitto, Satakunnan Kansan Porilaine-lehti ja Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys.

Nuttutalkoot lauantaina 18.2. klo 14–16 Rauman taidemuseossa.