Tämän elokuvan jälkeen riittää juteltavaa

Kun Aku Louhimies istuu ohjaajan tuoliin, on lupa odottaa vähemmän kevyttä kerrontaa. Jo miehen läpimurtoelokuva, vuoden 2000 Levottomat sisälsi pinnallisuudestaan huolimatta aineksia ihmisen ahdistuksesta esitettynä tavalla, joka on tullut matkan varrella tutuksi mm. sellaisista elokuvista kuin Paha maa ja Vuosaari.

Louhimies kuuluu kotimaisen uuden polven ohjaajaneroihin, joka ei todellakaan mene siitä missä aita on matalin. Tämä tyyli ei ole aina tuottanut niitä kaikkein suurimpia katsojamääriä. Toisaalta Louhimies on aina ollut tae juuri sille suomalaiselle nyky-yhteiskunnan kuvaukselle, joka elämäämme täällä synkässä pohjolassa ilmentää.

Marko Kilven pari vuotta sitten ilmestynyt romaani Elävien kirjoihin on siirretty nopealla syklillä valkokankaalle kankaanpääläisen tuottaja Marko Antilan j a ohjaaja Aku Louhimiehen käsien kautta. Kun käsikirjoituksesta vastaa Jari Rantala (Paha maa, Käsky) ja kuvauksesta taas Mika Orasmaa (Joulutarina, Iron sky), on kasassa kokoonpano, jonka ei odottaisi epäonnistuvan.

Eikä näin tapahdukaan.

8-pallon keskiössä on Jessica Grabowskyn (Missä kuljimme kerran) esittämä Pike. Tämä on huumerikoksista tuomittu ja nyt vapautunut nuori äiti, joka pinnistelee saadakseen elämänsä taas kasaan. Sopeutumista ei tee helpoksi Piken tyttölapsen isä Lalli, joka hahmona on säälimättömän paha huumerikollinen.

Lalli on sekaantunut myös markkinoita valtaavaan uuteen huumeeseen. Tämän tapauksen jäljillä ovat Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Mikko Leppilammen esittämät poliisit.

8-pallo on rankka kuvaus siitä miten vaikeaa on tuomion sovittamisen jälkeen taas sopeutua yhteiskunnan normeihin. Elokuva sisältää ahdistusta, väkivaltaa ja jopa Louhimiehen elokuville ominaista seksiä.

Kyse on siis vähemmän helposta paketista, jonka katsominen antaa varmasti juteltavaa seuralaisen kanssa elokuvan loppumisen jälkeen. Näyttelijäkaarti onnistuu oivasti Grabowskyn lunastaessa paikkansa kotimaisten naisnäyttelijöiden ykkösrivistössä.

Lallin roolissa nähtävä Eero Aho on aivan mieletön. Molempia voi jännittää seuraavissa Jussi-valinnoissa vajaan vuoden päästä. Petelius ja Leppilampi tekevät myös erinomaista työtä.

UR-tähdet elokuvalle: 8-pallo ****

Kenelle: Elämä on rankkaa ja jos et sitä usko, käy katsomassa 8-pallo.

Petri Pirttikangas