Tarmo toi Ranskan-tuliaisina kaupungin kuuluisimmalle tolpalle tuoreen pitsikauluksen

Tarmo Thorström nypläsi torin tolppaan kiinnitetyn pitsikauluksen Ranskan Sebourgissa pitsifestivaaleilla. Kuva: Henriikka Korte

Kaupungin kuuluisin tolppa sai lauantaina kesäisen pitsiverhoilun. Taiteilija Tarmo Thorström kiinnitti kauppatorin kulmalla sijaitsevaan tolppaan uuden pitsikauluksen lauantaina, heti Suomeen palattuaan.

Tolpan pitsikoristus on tällä kertaa Ranskan-tuliainen. Thorström nypläsi sen Sebourgin pitsifestivaaleilla, joissa hän vieraili viime viikolla toisen raumalaisen taiteilijan, Katrina Salon, kanssa.

Thorström kertoo, että ajatus uudesta pitsiverhoilusta oli olemassa jo matkaan lähdettäessä, sillä edellinen pitsi veteli viimeisiään.

– Oli selvää, että vanha pitsi pitää ottaa pois joka tapauksessa, tuli tilalle uutta tai ei, hän kertaa.

Thorström on ideoinut surullisenkuuluisalle tolpalle pitsiverhoilun jo useampaan otteeseen. Autoilijoiden törmäyksissä osumaa ottanutta tolppaa on koristanut niin heijastinpitsi kuin spray-maalattu pitsikuvio.

Tolpan tuorein verhoilu on Pimppu-pitsiä. Alun perin 1800-luvun diakonissojen päähineiden ja nykyisin taskuliinojen reunapitseissä käytettyä pitsimallia löytyy Vanhasta Raatihuoneesta.

Thorström toteaa, että tolpan pitsikaulus toteuttaa nyt samaa ideaa kuin Raatihuoneen seinään heijastettu valoteos Vanhaa valoa, spectaculum 79 Ceti.

– Raatihuoneen pitsejä tuodaan kadulle, hän kiteyttää.

"Oli selvää, että vanha pitsi pitää ottaa pois joka tapauksessa, tuli tilalle uutta tai ei."
Tarmo Thorström