Torinkymppi palaa juurilleen – "Kyllä Vanha Rauma yhden kirpputorin tarvitsee"

Kuninkaankatu 25 on Torinkympin yrittäjän Juha Lehtolan mielestä idyllinen ja hengeltään sopiva kirpputorin pyörittämiseen. Kuvat: Esa Urhonen

Torinkympin henkilökunta panee vapun jälkeen hihat heilumaan.

Kirpputori sulkee ovensa nykyisessä kiinteistössä Myllymäenkadulla 28. huhtikuuta. Uusissa tiloissa Vanhan Rauman sydämessä toiminta jatkuu 9. toukokuuta.

Muutto merkitsee paluuta juurille, sillä yritys aloitti aikanaan toimintansa Vanhassa Raumassa.

Nykyisessä osoitteessaan Torinkymppi ehti toimia melkein yhdeksän vuotta. Vuokrasopimuksen päättyminen sai yrittäjä Juha Lehtolan pohtimaan muita vaihtoehtoja.

Lemmikkitalo Taikatassun talona tunnettu Kuninkaankatu 25 on hänestä hengeltään sopivin kirpputorille.

– Ja kyllähän Vanha Rauma tarvitsee yhden kirpputorin, vähintään, hän hymyilee.

Suurelle remontille uusissa tiloissa ei ole tarvetta. Sen lisäksi, että koko paikka puunataan puhtaaksi, vanhat pinkopahviseinät saavat uuden maalipinnan.

Lehtolan haaveena on pyörittää kirpputoria kahdessa kerroksessa. Yläkerran varastokäytössä olleen vintin voisi hänestä pyhittää vanhoille tavaroille.

– Yläkerrassa myytävien vähimmäisikä voisi olla vaikka 40 vuotta.

Muitakin suunnitelmia hänellä on. Kesän turistisesongin ajaksi kirpputori saattaa laajentua sisäpihalle. Loossien määrä laskee hieman muutossa.

– Vanhassa tilassa on neliöitä 375, uudessa päästään aika samoihin, jos piha ja vintti huomioidaan.

Lehtola näkee tiivistämisen on järkevänä ratkaisuna, sillä kirpputoreja on Raumalla paljon.

Muuten toiminta pysyy samana. Nettikauppaan Torinkympillä on valmiudet, mutta ainakin toistaiseksi keskitytään kivijalkaan.

Lehtola on pyörittänyt kirpputoria 12 vuotta. Muutto on jo nyt lisännyt yrittäjän innostusta työhön.

Suurin muutos Lehtolan kirpputorivuosien aikana on ollut netin kirppisryhmien synty. Ihmiset ovat myös oppineet hintatietoisiksi.

– Ennen ajateltiin, että vain köyhät käyvät kirpputoreilla, kun ei ole varaa uuteen. Nyt käytetyn ostaminen on muodikasta, ja moni funtsii myös kierrättämisen ekologisuutta.

"Vanhassa tilassa on neliöitä 375, uudessa päästään aika samoihin, jos piha ja vintti huomioidaan."
Juha Lehtola

Juha Lehtola uskoo, että uusi sijainti vaikuttaa omaan hyvinvointiin. "On se kiva käydä töissä Vanhassa Raumassa. Tänne on aina kiva tulla."