Unelmien talo nousee Haapasaareen

Jos kaikki sujuu hyvin, Petri Hiljasen taakse nousee parin vuoden sisällä Hiljasen ja Suvi Ylivirran toiveiden talo. Kuva: Kaija Ulmanen

Tuonne taakse, kahden puun kohdalle, tulee olohuone. Pääsisäänkäynti on punaisen kepin kohdalla.

Petri Hiljanen seisoo tyhjällä tontilla Haapasaaressa ja viittoilee. Puut on tontilta juuri kaadettu ja rakennustyöt alkavat maaliskuussa.

Hän aikoo rakentaa talon omin käsin, tosin apuvoimia on tiedossa. Urakka ei pelota, sillä Hiljanen uurastaa yhden miehen rakennusfirmassaan.

– Olen nähnyt ja kokenut viidessä vuodessa aika paljon. En olisi muuten lähtenytkään itse rakentamaan vaan olisin valinnut talopaketin, hän toteaa.

Rakentajana Hiljanen on tehnyt muille monipuolisesti erilaisia rakennustöitä sekä rakennussuunnittelua. Myös oman talon suunnittelu on hänen ja puolison Suvi Ylivirran käsialaa alusta loppuun.

Pohjan suunnittelu ei ollut helppoa, Hiljanen myöntää.
Kun ulkopuolinen tekee sen, ei tarvitse niin moneen rakenteellisen yksityiskohtaan puuttua vaan ne ovat valmiina suunnitelmassa.
– Itse asiassa samalla kun suunnittelee pohjaa, pitää mielessään ja paperilla sisustaa taloa. Mihin tulevat sohvat, paistaako aurinko keittiöön aamulla vai illalla ja missä on pistorasioiden paikka.

Unelmien talo. Se oli lähtökohtana, kun Hiljanen ja Ylivirta ryhtyivät pohtimaan omaa kotia. Tällä hetkellä perhe, myös 2-vuotias Jasmin Hiljanen, asuu rivitalossa.

He kävivät hakemassa ideoita alan messuilta sekä Helsingissä että Turussa.

Unelmien talossa on niin paljon tilaa eli liki 170 neliömetriä, että ihan heti ei tarvitse ryhtyä miettimään laajennusta.

Saunan ja pesutilojen tulee olla kunnon kokoisia ja ne sijaitsevat erillisessä siivessä.

Makuuhuoneet ovat rakennuksen toisessa päässä.

Saunaosaston yhteydessä on talon isännän toivomuksesta oleskelutila.

Myös keittiössä pääosassa ovat tilan tuntu ja toimivuus. Unelmien talossa tulee olemaan myös tavallista enemmän vaatteiden säilytystilaa.

– Esimerkiksi päämakuuhuoneen yhteydessä on liukuovella toimiva, noin kahdeksan neliömetrin suuruinen vaatehuone.

Makuuhuoneeseen tulee myös liki koko seinän korkuinen panoraamaikkuna.

Avaruuden tuntua on olohuoneessakin, sillä katto on 4,5 metrin korkeudessa.

Puuverhoillun talon värityskin on jo tiedossa. Yksikerroksisesta talosta tulee harmaa, sillä mitään ”spesiaalia” ei ulkopuolelle haluttu.

Pientä erityistä toivelistalla kuitenkin on, joten tehosteväriä on tulossa esimerkiksi ikkunoiden ja ovien puitteisiin.

Petri Hiljanen ja Suvi Ylivirta etsivät hyvää, tilaava tonttia, missä ei asuta ja eletä aivan vieri vieressä naapureiden kanssa.

Aktiivinen haku kesti vuoden verran.

– Kun tämä tontti löytyi, ei tarvinnut enää etsiä.

Työt alkavat kaivuilla ja pohjan valamisella maaliskuussa. Vesikattoon asti olisi tarkoitus saada valmista ennen ensi talvea.

Urakan budjetti on 300 000 euroa. Hiljanen sanoo, että he eivät halua säästää materiaaleissa, koska heidän on määrä asua talossa pitkään.

Työvoimakuluissa sen sijaan tulee säästöä.

– Ja jos pitäisi käyttää paljon ulkopuolisia työntekijöitä, talolle tulisi hintaa helposti 400 000 euroa.

Perheen on tarkoitus muuttaa uuteen kotiinsa kahden vuoden kuluttua, keväällä 2019. He ovat kuitenkin päättäneet olla hötkyilemättä eivätkä ole laittaneet mitään takarajoja tyyliin ”jouluksi uuteen kotiin”.

Petri Hiljanen rakentaa omaa kotia työn ohessa. Se tietää sitä, että kesälomille ei juuri jää aikaa.

Tilanne ei kuitenkaan harmita, sillä jokainen vasaran lyönti tuo pitkäaikaisen haaveen lähemmäksi.