Väylätutkimukset alkoivat Syväraumanlahdella

Rauman kaupunki on merkinnyt uuden venereitin Nurmekseen Päivärannan saaristolaistorpalle.

Vesialueiden infrastruktuuriin liittyviä palveluja tarjoava Meritaito Oy tutkii Rauman kaupungin toimeksiannosta Syväraumanlahden veneväylän syventämismahdollisuutta.

Suomen valtion omistaman Meritaidon tutkimusporauslautta ilmestyi tiistaina iltapäivällä Aarnkarin kupeeseen.

– Nykyistä kahden metrin väylää on tarkoitus ruopata kulkusyvyydeltään 2,4 metrin väyläksi. Pohjatutkimuksen lisäksi Meritaito selvittää, voidaanko väylän nykyisiä kapeikkoja jollakin tavalla leventää, Rauman kaupungin käyttöpäällikkö Markus Savolainen kertoo.

Savolainen ei kuitenkaan lupaa, että Syväraumanlahden väylää ryhdyttäisiin ruoppaamaan syvemmäksi tulevan kesän aikana.

– Ensin tutkitaan ja katsotaan sitten, milloin työt voidaan aloittaa. Meillä on tällä hetkellä riittävästi työsarkaa Syväraumanlahden venesataman laituriprojektien parissa. Väylähanke etenee omaa tahtiaan sen mukaa, miten lupa-asiat ja ruoppausaikataulu varmistuvat.

Viime syksynä Rauman kaupunki merkitsi kulkusyvyydeltään 1,2 metrin venereitin Nurmeksen Päivärannan saaristolaistorpalle. Kaupungin omistamaa ja nykyisin retkeilykäytössä olevaa Päivärantaa kehitetään koululais- ja muiden ryhmien retki- ja kulttuuriympäristökohteeksi. Päivärannassa on laituri ja käymälä ja sieltä on yhteys Nurmes – Aikonmaan patikointireitille.

– Päivärannan merkitty venereitti on nyt ensimmäistä kesää käytössä, Savolainen selventää.

Aikonmaan ja Reksaaren välisestä Ristinperän suntista johtaa sisäsaaristoon viitoitettu veneväylä, josta erkanee Reksaaren rannan suuntainen metrin syvyinen venereitti. Kaupunki aikoo merkitä sen kahden metrin reitiksi, kunhan lupa sille saadaan viranomaisilta.

– Matalimmillaan reitti on siis kahden metrin syvyinen. Toivomme, että merkitty reitti houkuttelisi esimerkiksi pohjoisen suunnasta tulevia veneilijöitä poikkeamaan Reksaaressa, Savolainen toteaa, mutta muistuttaa, että kahden metrin syväys loppuu Reksaaren laiturien kohdalle ja jatkuu siitä yhden metrin syvyisenä reittinä.

Vaikka kevät on ollut Raumankin seudulla varsin kolea, ovat monet raumalaiset jo laskeneet veneensä vesille.

Ensimmäisten saaristossa liikkujien kannattaa olla valppaina, sillä jäät ovat saattaneet irrottaa tai vaurioittaa merimerkkejä.Veneilijöiden tulisikin ilmoittaa havaitsemistaan rikkoutuneista tai puuttuvista merimerkeistä joko kaupungin tekniselle virastolle tai Liikennevirastolle.

– Merimerkit ovat väylänpitäjän eli kaupungin vastuulla. Meritaito Oy huolehtii ostopalveluna meille merkkien tarkastamisen. Veneilijöiden havaitsemista puuttuvista merkeistä ilmoitamme Meritaidolle, joka käy kiinnittämässä merkit ja viitat paikoilleen tarkkojen koordinaattien mukaisesti, Markus Savolainen toteaa.

Veneiljä, huomaa:Rauman edustalla liikkuvia veneilijöitä muistutetaan Rihtniemen väylän syvennystöistä.Viime vuonna alkaneet väylän ruoppaus- ja louhintatyöt ovat tämän kevään osalta jo käynnistyneet.Turvallisuussyistä vesilläliikkujia pyydetään kiertämään työyksiköt mahdollisimman kaukaa.Myös sukeltaminen on räjäytystöiden vuoksi ehdottomasti kiellettyä väylän läheisyydessä.Kesän aikana väylällä työskentelee useita ruoppausyksiköitä ja työkoneita. Töitä tehdään viikon jokaisena päivänä, vuorokauden ympäri.Touko–kesäkuussa väylällä jatketaan louhintatöitä.Väylän syventämishanke on Liikenneviraston ja Rauman Satama Oy:n yhteishanke, jossa Rihtniemen väylä ja osa sataman vesialueesta syvennetään 12 metrin kulkusyvyiseksi.

Kylmäpihlajan allas suljettuRauman Kylmäpihlajan satama-allas on suljettu vesijohdon korjaustöiden vuoksi.Johto on nyt pinnalla, mikä estää ajon Kylmäpihlajan altaaseen.Yrittäjä Teemu Knuutila kertoo, että jos johdon yli ajetaan veneellä, johto rikkoutuu ja samalla voi tulla vaurioita myös veneelle.Kylmäpihlajan altaaseen saavat toistaiseksi mennä vain viranomaiset.Toiveissa on, että vesijohto saadaan kuntoon ensi viikon aikana. Tuulet vaikuttavat siihen, miten johtoa voi korjata.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut