Aurinkovoimaloita rakennetaan tällä hetkellä melkoisella vauhdilla - satsaus maksaa itsensä 10 vuodessa

Raumalainen Kari Siivonen on tyytyväinen vajaan 10 000 euron aurinkopaneeli-investointiinsa. Sähköä ei ole juurikaan riittänyt myytäväksi. Kuva: Juha Sinisalo

Suomessa on asennettu vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yhtä paljon aurinkovoimaloita kuin koko viime vuoden aikana.

– Kyselyjä on tullut paljon ja kauppojakin on tehty enemmän kuin viime vuonna, kertoo Geoener Finland Oy:n myyntipäällikkö Jarkko Laivo. Hän kaipaisi kuitenkin selvempiä sääntöjä ja valtion mukaantuloa verkkoon syötettävän ylijäämäsähkön hinnoitteluun.

Yleisesti puhutaan jo niin sanotusta naapurustoilmiöstä, sillä moni innostuu, kun näkee paneelit naapurin katolla ja kuulee hyviä kokemuksia.

Laivon mukaan omakotitaloon pitää asentaa vähintään 10–15 paneelia, jotta hyöty olisi mahdollisimman suuri. Laitteiston elinkaari on pitkä, 25–30 vuotta, eikä tänä aikana tarvitse tehdä juurikaan huolto- ja korjaustoimia.

Raumalainen Kari Siivonen asensi ensimmäiset paneelit talonsa katolle vuoden 2015 syksyllä. Silloin paneeleita tuli 12 kappaletta. Tämän vuoden toukokuussa kapasiteettia lisättiin kahdeksalla paneelilla.

– Kokemukset parin vuoden ajalta ovat todella hyvät. Noin 120 neliön omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus on noin 8 200 kilowattituntia. Viime vuonna oman tuotannon osuus oli noin 1 500 kilowattituntia, mutta uskon että tänä vuonna päästään jo 3 000 kilowattituntiin, Kari Siivonen tuumaa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.