Euralaisen tehtaan katosta tulee aurinkovoimala

Biolanin yhtymään kuuluvan Favorit Tuotteen tehdashallin katolle Euraan asennetaan aurinkopaneeleja. Voimalan energia käytetään tehtaan tuotantoon.

| Päivitetty

Biolan Groupiin kuuluva Favorit Tuote muuttaa Euran-tehtaansa katon aurinkosähkövoimalaksi.

– Tuulivoimaa on jo ollut, ja nyt tulee aurinkovoimaakin. Tarkoitus on, että se ei tähänkään jää, vaan jotain muutakin jatkossa tulee. Mutta näin lähdetään askel askeleelta paikallista energiantuotantoa kasvattamaan, Favorit Tuotteen toimitusjohtaja Kaj Paavola sanoo.

Favorit Tuote valmistaa Biolanin kompostoreita, käymälöitä ja jätevesijärjestelmiä sekä monia muita muovituotteita.

Voimalan rahoittaa emokonserni Biolan. Aurinkovoimalan suunnittelu ja asentaminen tulee sekin saman putiikin sisältä, Biolan Ekoasumiselta.

Voimalaan kuuluu yhteensä 288 paneelia. Paneelit asennetaan katon etelälappeelle ja ne kattavat 478 neliömetriä.

Voimalan tuottama noin 80 kilowatin sähkömäärä käytetään tehtaan omiin tarpeisiin. Aurinkosähköllä tuotetaan noin 3,4% tehtaan vuotuisesta sähköntarpeesta.

– Voimala on suunniteltu niin, että siitä ei hirveästi sähköä verkkoon mene, kertoo Biolan Ekoasumisen toimialapäällikkö Suvi Karirinne.

Satakunnan suurimpiin aurinkosähkövoimaloihin kuuluvan laitoksen kokonaishinta on vajaat 90 000 euroa. Suuri yksittäinen kustannuserä ovat paneelit, mutta paljon maksaa myös invertteri, joka muuntaa paneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi.

Paneeleiden hinta on hieman alle 42 000 euroa. Neljästä invertteristä Biolan maksaa yhteensä 12 800 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut