Hallinto-oikeus jäädytti Pöytyän susiluvan saman tien

Riistakeskus myönsi luvan yhden suden ampumiseen Pöytyälle, Oripäähän ja Loimaalle ulottuvalla alueella. Toimeenpanokieltoa haki Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola.

| Päivitetty

Turun hallinto-oikeus on kieltänyt niin sanottuun Pöytyän susilaumaan annetun poikkeusluvan täytäntöönpanon. Välipäätös tehtiin käytännössä saman tien Suomen riistakeskuksen myönteisen poikkeuslupapäätöksen jälkeen.

Riistakeskus myönsi luvan yhden suden ampumiseen Pöytyälle, Oripäähän ja Loimaalle ulottuvalla alueella. Perusteissa viitataan kansanterveyden, yleisen turvallisuuden tai muun erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottaviin syihin.

Lupaa haettiin kahden suden tappamiseen.

Päätös juuri ennen virka-aikaa

Poikkeuslupapäätös annettiin poikkeuksellisen nopeasti, sillä hakemus jätettiin riistakeskukselle vasta maanantaina. Päätös annettiin tiedoksi perjantaina kello 15.30 eli vain puoli tuntia ennen virka-ajan päättymistä. Lupa astui päätöksen mukaan voimaan saman tien, ennen sen lainvoimaiseksi tulemista.

Päätöksestä valitti Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Satakunta - Varsinais-Suomi. Se pyysi hallinto-oikeutta kieltämään poikkeusluvan toimeenpanon siksi aikaa, että luvasta jätetty valitus käsitellään ja lupa saa lainvoiman. Hallinto-oikeus myöntyi tähän, ja ilmoitti arvioivansa täytäntöönpanokieltoa uudelleen mahdollisimman pian eli käytännössä ensi viikolla. 

"Ei edes luvansaajan etu"

Yhdistyksen sihteeri Sari Kantinkoski pitää riistakeskuksen tiedoksiantoaikataulua huonona hallintona. Hän huomauttaa, että päätöksen lainvoimaisuuden ja muiden seikkojen tarkasteluun ei jää aikaa, kun päätös annetaan viikonlopun alla juuri ennen virka-ajan päättymistä.

- Kyse on peruuttamattomasta asiasta. Sutta ei kukaan puhalla henkiin myöhemmin, Kantinkoski sanoo.

- Tällainen hallintokäytäntö ei ole kenenkään edun mukaista, ei edes luvansaajan.

Yhdistyksen varsinainen valitus koskee itse poikkeuslupapäätöstä, jota vaaditaan kumottavaksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut