Hilma pitää huolen, ettei äidin tahti hiivu

Maksansiirrot eivät ole hidastaneet Nina Nordlundia. Tästä esimerkkinä komeilevat kaapissa monet mitalit elinsiirtopotilaiden arvokilpailuista.

Eurajokelaisen Nina Nordlundin täytyi unohtaa jo lapsena jalkapallomaalivahdin ura sekä taistelulajit ja ruokavaliosta on karsittava pois muun muassa sienet ja homejuusto. Myös uupumus ja sairastelut vievät häneltä voimat tavallista helpommin.

Syynä näihin rajoitteisiin on harvinainen perinnöllinen maksasairaus nimeltä tyrosinemia. Maksansiirtoja hänelle on tehty kaksi.

Sairaus ei ole kuitenkaan estänyt nuorta naista elämästä täyttä elämää. Nykyään hän on kaksivuotiaan Hilman yksinhuoltaja sekä napannut useita mitaleja elinsiirtopotilaiden arvokisoista.Nina sai diagnoosin sairaudestaan jo pienenä. Maksansiirroista hän ei itse muista mitään, sillä ensimmäinen leikkaus hänelle tehtiin 1-vuotiaana ja toinen pari vuotta myöhemmin.

– Sukumme perinnöllinen alttius sairauteen ei ollut tiedossa ennen kuin minä sain diagnoosin. Kolme äitini pikkuserkuista on siihen menehtynyt jo vauvana, ja he saivat diagnoosin vasta minun jälkeeni, kun sukupuutani alettiin tutkia tarkemmin, Nordlund kertoo.

Tauti on todella harvinainen, ja siihen sairastuu vuosittain Suomessa keskimäärin vain yksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut