Ikääntyminen tuo ydinvoimaloillekin jatkuvaa riesaa

Olkiluoto 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 on rakennettu jo 70-luvulla, ja niissä on edelleen paljon alkuperäistä tekniikkaa.

| Päivitetty

Ikääntyminen tuo jatkuvasti uusia haasteita Suomen toimiville ydinvoimalaitoksille. 

Olkiluoto 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 on rakennettu jo 70-luvulla, ja niissä on edelleen paljon alkuperäistä tekniikkaa. Kun jotakin menee epäkuntoon, ei varaosien saaminen ole itsestäänselvyys.

Sekä Teollisuuden Voiman että Fortumin on toimitettava omat ikääntymisenhallintaohjelmansa Säteilyturvakeskukselle (Stuk) ennen vuoden loppua.

Ohjelmissa on muun muassa esitettävä, miten yhtiöt varmistavat varaosien saatavuuden. Myös henkilöstön ikääntymiseen liittyvät seikat, kuten eläköityvien työntekijöiden tietotaidon siirto on esitettävä ohjelmissa.

Stukin varajohtaja Tomi Routamo ei pidä ikääntymistä suomalaisvoimaloiden turvallisuuden kannalta akuuttina riskinä. Ikääntymisen hallinnan puutteet johtaisivat hänen mukaansa todennäköisemmin käyttöongelmiin.

Varaosien puute saattaa esimerkiksi estää voimalan uudelleenkäynnistyksen vuosihuollon jälkeen. Näin kävi Olkiluodossa vuonna 2011, kun käynnistys viivästyi kolme päivää puuttuvien varaosien vuoksi. Pahimmillaan voimalaitoksiin on haalittava käytettyjä osia ulkomailta käytöstä poistetuista ydinvoimaloista.

Stuk patistaa voimayhtiöitä myös esittämään, miten ne estävät väärennettyjen osien asennuksen ydinvoimalaitoksiin.

– Väärennökset eivät ole olleet erityinen ongelma Suomessa, mutta maailmalla on tapauksia ollut, joten siihen mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti, Tomi Routamo sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut