Jätevesikimara on sekaisin ihmisten mielissä

Myös haja-asutusalueilla on toiminta-alueita, joihin ei sovelleta hajajätevesiasetusta, toteaa Pyhäjärviseudun ympäristöpäällikkö Jukka Reko.

Jätevesiin liittyvät lait ja asetukset ovat saaneet ihmiset ymmälleen. Jos oman kiinteistönsä tilanteen haluaa varmistaa, oikea taho on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Maanantaina astui voimaan ympäristönsuojelulain muutos ja asetus, joka koskee haja-asutuksen jätevesien kiinteistökohtaista käsittelyä.

– Oikea termi on viemäriverkoston ulkopuoliset alueet, koska haja-asutusalueella on myös toiminta-alueita, joita taas koskee vesihuoltolaki, puuskahtaa Pyhäjärviseudun ympäristötoimiston päällikkö Jukka Reko.

Maanantaiset jätevesisääntelypäivitykset eivät kohdistu uudisrakennuksiin, vaan isoin muutos koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka eivät ole lähellä rantaa eivätkä pohjavesialueella. Niillä jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vasta merkittävien remonttien yhteydessä.

Mikäli kiinteistö sen sijaan sijaitsee pohjavesialueella tai alle sadan metrin päässä vesistöstä tai merestä, tärkeä päivämäärä on 31.10.2019. Ranta- ja pohjavesialueilla siirtymäaikaa jätevesijärjestelmän kunnostamiseen on noin 2,5 vuotta.

Tästä voi pyytää kunnalta poikkeuslupaa, mikäli jätevesiä kertyy vain vähän tai järjestelmä maksaisi kohtuuttomasti.

Myös vapaa-ajan asunnon kantovesi ja kuivakäymälä vapauttavat yhä usein kiinteistön jätevesijärjestelmän uusimisesta.

Ikävapautuskin on yhä voimassa, mutta 68 vuoden raja lasketaan edellisen lainmuutoksen päivämäärästä 9.3.2011.

Moni nivoo mielessään väärin yhteen hajajätevesiasetuksen sekä kuntien määrittämät vesihuoltolaitosten toiminta-alueet. Jos kunta vetää haja-asutusalueelle viemärin, siihen on edelleen lähtökohtaisesti liityttävä.

Muita väärinymmärryksen vaaroja käsitellään keskiviikon Länsi-Suomessa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeuden voit tilata tekstiviestillä kahdella eurolla.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja ja olet aktivoinut tilisi verkkopalveluihimme, pääset kirjautumaan näköislehden pariin täällä.

Jos olet jo tilaaja, mutta et ole vielä aktivoinut tiliäsi, voit tehdä sen aktivointisivulla.