Kahvat vähenevät, mutta palvelut paranevat

Terveyspalvelut eivät tarvitse tulevaisuudessa seiniä ympärilleen.

Sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo vieraili tiistaina Satakunnassa tutustumassa Sata-soten edistymiseen.

Salon viesti oli selvä, kahvoja ei tulevaisuudessa tarvita enää niin paljon, koska palvelut viedään jokaiseen savuun.

Viesti tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa ei jokaisessa kunnassa ja kylässä ole omaa terveysasemaa, mutta palvelutaso tulee siitä huolimatta paranemaan.Käynnissä olevan sote-uudistuksen tavoitteena on ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen vähentäminen, asiakaskeskeisten ja kustannustehokkaiden palvelujen luominen sekä julkisen sektorin kestävyysvajeen supistaminen kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

– Nyt pitää miettiä mitä halutaan, seiniä vai ympärivuorokautista palvelua? Käytettävissä olevien resurssien järkevällä uudelleen sijoittamisella ihmisille luodaan mahdollisuus saada paljon paremmat palvelut tulevaisuudessa, toteaa Sata-soten palvelurakennetyöryhmän puheenjohtaja Terttu Nordman.

Maakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus rakentuu ympärivuorokautisen päivystyksen, vammaispalveluiden sekä elinkaarimallin ja hallituksen kärkihankkeiden teemojen ympärille koottujen työryhmien työskentelyn myötä.

– Palveluverkon toteuttaminen edellyttää muun muassa kokonaisvaltaista asiakastarpeen tunnistamista, uudenlaista organisaatiokulttuuria sekä innovatiivisuutta.

Syksyn aikana Sata-sote jalkautuu kuntalaisten joukkoon. Kuntalaisten mielipiteitä tullaan kysymään monin eri tavoin, ja ne huomioidaan soten suunnittelutyössä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut