Kansalaiset pelkäävät ensihoidon heikentymistä

Suomalaisista 72 prosenttia on sitä mieltä, että lääkärihelikopteritoiminnan pitäisi olla pysyvästi valtion rahoittamaa.

| Päivitetty

Jopa 64 prosenttia suomalaisista pelkää sote-uudistuksen heikentävän ensihoitoa. Tämä selviää lääkärihelikopteriyhtiö Finnhemsin Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan ensihoidon suurimpina uhkina pidetään avun saamisen hidastumista, välimatkojen pitenemistä hoitoon pääsyssä ja kansalaisten eriarvoistumista.

Kolme neljästä suomalaisesta pitää suomalaisen ensihoidon suurimpana uhkana sitä, että välimatka hoitoon pitenee ja avun saaminen hidastuu. 67 prosenttia suomalaisista pelkää, että sairaankuljetusmatkat pitenevät ja että ensihoito eriarvoistuu, jolloin kansalaiset jatkossa saavat eritasoista hoitoa eri puolilla maata.

Myös lääkärihelikopteritoiminnan jatkuvuus on tulevaisuudessa uhattuna. Suomalaisista 72 prosenttia on sitä mieltä, että lääkärihelikopteritoiminnan pitäisi olla pysyvästi valtion rahoittamaa.

Finnhems on Suomen viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistama, voittoa tavoittelematon yhtiö. Lentotoiminnan, tukikohtien ja hallinnoinnin kulut katetaan valtion rahoituksella. Osana sote- ja maakuntauudistusta on esitetty, että toiminta siirtyisi perustettavien maakuntien rahoitettavaksi.

Finnhemsin toimitusjohtajan Jyri Örrin mukaan rahoituksen muuttuminen uhkaisi vakavasti nykymuotoista lääkärihelikopteritoimintaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut