Kivikylän Laihonen järkyttyi saunapalvin kieltouhasta - "Lämmitystapaa voi muokata, mutta se veisi maun"

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen järkyttyi Euroopan unionin uudesta linjauksesta, jonka mukaan savusaunassa palvattua lihaa ei saisi ihmiselle enää myydä ensi syksyn jälkeen.

| Päivitetty

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen järkyttyi Euroopan unionin uudesta linjauksesta, jonka mukaan savusaunassa palvattua lihaa ei saisi ihmiselle enää myydä ensi syksyn jälkeen.

- Onhan mulla ollut vuoden päivät asiasta tietoa, mutten ole uskonut, että esitys voisi mennä läpi. Kun aamulla luin uutiset, niin järkytyin, hän kertoo.

Saunapalvi on Kivikylän Kotipalvaamon ykköstuote. Juuri siihen on panostettu yrityksen päätehtaalla Lapin Kivikylässä.

- Uusien pah-rajojen alle kyllä päästään ja pystymme muokkaamaan lämmitysmuodon toiseksi, mutta se vie maun. Saunapalvista ei enää voisi puhua, vaan keitto- tai uunikinkusta, hän kuvaa.

Muutos olisi kallis ja hankala yritykselle, joka parhaillaan rakentaa uusia savusaunoja Lapin tehtaalleen.

- Jaksan vielä uskoa siihen, että Suomi saa pysyvän poikkeusluvan saunapalville. Lihakeskusliitto ja MTK pistävät nyt kaikki voimat liikkeelle.

EU:n ajaman kiellon syynä ovat terveyshaittaa aiheuttavat pah-yhdisteet.

- Saunapalvia syödään niin pieniä määriä, ettei syöpäriski ole kovin suuri. Paljon suuremmista määristä puhutaan kotigrilleissä ja mökkinuotioilla. Monet polttavat edelleen Huiluntuhtinsa pikimustiksi, sanoo Laihonen.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut