Kompostilaitos rikkoi lupaehtojaan Säkylässä jo ennen kuin oli kunnolla käynnistynyt

Ojaan valuneessa vedessä oli runsaasti suolistobakteereja. Typpipitoisuus oli puhdistamattomaan yhdyskuntajäteveteen verrattuna 20-kertainen.

| Päivitetty

Säkylässä toimintaansa aloitteleva kompostointilaitos on toiminut ympäristölupansa vastaisesti jo ennen kuin laitos on alkanut kunnolla toimia.

Länsi-Suomen Prosessivesi Oy:n rakenteilla olevalta laitokselta on valunut syksyn aikana erittäin ravinteikasta ja terveysriskejä aiheuttavaa valumavettä Köyliönjärveen johtavaan Huhdinojaan.

Yritys tulppasi vuodon vasta Pyhäjärviseudun ympäristötoimiston tarkastuksen jälkeen marraskuun loppupuolella.Tarkastuksessa kävi ilmi, että laitos rikkoi ympäristölupansa määräyksiä. Laitoksen ulkokentälle oli syyskuun alusta saakka varastoitu käsittelemätöntä lietettä, jota sekoittui alueelta lähtevään sadeveteen. Valumavedet kertyivät tasausaltaaseen ja sen ylivuotoputken kautta ojaan.

Laboratoriotutkimuksen mukaan Huhdinojaan purkautuneessa vedessä oli runsaasti suolistobakteereja. Lisäksi veden typpipitoisuus oli puhdistamattomaan yhdyskuntajäteveteen verrattuna 20-kertainen.

Ulkovarastointi oli ympäristöluvan vastaista. Yritys perusteli tilannetta laitoksen käynnistämisen keskeneräisyydellä ja siihen liittyvillä vaikeuksilla.Ilmoituksensa mukaan yritys korjasi tilanteen heti tarkastuksen jälkeen.

Tasausaltaan ylivuotoputki on tulpattu ja jätevesi kuljetettu marraskuun lopulta lähtien Euran Fankkeella sijaitsevaan yrityksen omaan puhdistamoon. Siellä käsitelty vesi johdetaan edelleen JVP Euran puhdistamoon.

Myös uusien kompostiraaka-aineiden vastaanotto lopetettiin yrityksen mukaan toistaiseksi.Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta käsittelee asiaa tiistaina. Asian vakavuutta kuvaa se, että esityksen mukaan lautakunta asettaa Länsi-Suomen Prosessivesi Oy:lle 20 000 euron uhkasakon. Se voi langheta maksettavaksi, ellei yritys noudata annettuja määräyksiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut