Koulumatkan turvallisuus kärkeen ensi viikolla

Oppilaiden koulumatkakokemuksia olisi syytä hyödyntää opetuksessa, muistutetaan koulujen liikenneturvallisuusviikon alla. Kuva: Riina Kaski

Koulujen liikenneturvallisuusviikkoa vietetään 11.–15.9. Tänä vuonna teemana on koulumatkan turvallisuus.

Kolmattatoista kertaa vietettävän liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa oppilaita, opiskelijoita ja opettajia käsittelemään turvallista liikkumista eri oppiaineiden yhteydessä ja osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia.

– Liikenneturvallisuusviikolla on oiva tilaisuus kiinnittää huomiota siihen, miten kouluissa voidaan käsitellä liikenteeseen ja turvalliseen liikkumiseen liittyviä asioita ja miten oppilaan omaa koulumatkakokemusta voidaan hyödyntää oppimisen välineenä, toteaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski opetushallituksen tiedotteessa.

Liikennekasvatuksessa lähtökohtana ovat konkreettiset tilanteet, niissä selviytyminen ja turvallinen toimiminen.

Tavoitteena on, että lapsi oppii tunnistamaan koulumatkan vaaranpaikkoja tai muita hankalia tilanteita.

– Jokaisen lapsen ja nuoren kehitys itsenäiseksi liikkujaksi on yksilöllistä. Se vaatii opastusta, harjoitusta ja kertausta. Myös oppilaan itsearviointitaitoja on hyvä kehittää, Tuomikoski sanoo.

Jotkut lapset ovat harjaantuneet pyöräilijöiksi pienestä pitäen, kun taas toisilla oppilailla liikenteessä pyöräilystä ei ole välttämättä kokemusta ollenkaan.