"Kyllä joku toinen varmasti auttaa"

Jokaisella ihmisellä on laissa määritelty auttamisvelvollisuus onnettomuuspaikalla. Erityisen ehdottomana velvollisuutta voidaan pitää silloin, jos joku on hengenvaarassa.

| Päivitetty

Turussa perjantaina sattunutta puukotussarjaa oli todistamassa suuri joukko ihmisiä mutta vain muutama osallistui uhrien auttamiseen. Selvästi suurempi osa seurasi tilannetta vierestä, kamerakännykän tallentaessa tapahtumia.

Jokaisella ihmisellä on laissa määritelty auttamisvelvollisuus onnettomuuspaikalla. Erityisen ehdottomana velvollisuutta voidaan pitää silloin, jos joku on välittömässä hengenvaarassa.– Lähtökohtaisesti auttajan tulee noudattaa kolmen kohdan sääntöä, pakene, piiloudu ja soita apua. Kun auttajan oma selusta on turvattu, voi hän ryhtyä käytännön aputoimiin, selvittää Katri Ala-Katara Suomen Punaisen ristin Rauman osaston Henkisen avun ryhmästä.Tilanteet, joissa ihminen tarvitsee toisen ihmisen apua, tulevat eteen yleensä nopeasti ja yllättäen. Kukaan ei voi etukäteen varautua tilanteisiin ja siihen miten niissä tulee toimimaan. Joku voi pelätä aiheuttavansa uhrille lisävahinkoa, joku toinen taas ei voi katsoa kanssaihmisen hätää. On helppo ajatella, että kyllä joku muu varmasti auttaa.

Ala-Katara kuitenkin toivoo, että ihmisillä olisi tarvittavaa uskallusta auttaa, olla läsnä, jotta kukaan ei joutuisi hätätilanteessa jäämään yksin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut