Kylmäpihlajan majakka oli luotsien tukikohta lähes 50 vuotta – entiset työntekijät muistelevat arkea

Entisen Kylmäpihlajan luotsiaseman työntekijät Erja Päivinen (vas.), Pekka Vene (kesk.) ja Pertti Packalen astelevat tuttuakin tutummassa ympäristössä. Kuva: Juha Sinisalo

Suomi täyttää 100 vuotta, mutta luotseja maassamme on tarvittu huomattavasti pidempään.

Luotsauksen historiaa käsittelevän Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta -teos kertoo luotsaustoimen alkaneen Suomessa 1696 Ruotsin kuninkaan Kaarle IX:n määräyksestä.

Raumallakin on tiettävästi ollut luotsien vartiotupa jo vuonna 1813 Hanhisissa. Kylmäpihlajaan rakennettiin majakka ja perustettiin luotsiasema vuonna 1953.

Pertti Packalen työskenteli Kylmäpihlajassa luotsina vuosina 1965–1985, joista kahdeksan viimeistä vuotta luotsivanhimpana.

– Suunnilleen tiedettiin, milloin laivat tulevat, mutta ylhäällä täytyi olla tähystäjä. Laivat, jotka halusivat Raumalle, nostivat luotsilipun, Packalen muistelee luotsiuransa alkuaikoja.

Myös Pekka Veneelle ja Erja Päiviselle Kylmäpihlaja on vuosikymmenten aikana tullut tutuksi. Veneen tehtävä oli luotsikutterin hoitaja, ja Päivinen työskentee emäntä-siivoojana edelleen. Luotsiasema siirtyi vuonna 2000 mantereelle Rauman satamaan. 

Packalenin, Veneen ja Päivisen muisteloita sunnuntain Länsi-Suomessa. Päivinen kertoo luotsiaseman arjesta myös LSTV:n videolla.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.