Lääkeomavastuun jaksottaminen helpottaisi pitkäaikaissairaiden arkea

Psoriasisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on huolissaan korkeiden hoito- ja lääkekustannusten vaikutuksista pitkäaikaissairaisiin.

Psoriasisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on huolissaan korkeiden hoito- ja lääkekustannusten vaikutuksista pitkäaikaissairaisiin.

- Kenenkään ei pitäisi joutua tinkimään ruuasta tai siirtämään lääkkeiden hankintaa liian korkeiden kustannusten takia, Salonen toteaa.

Neljä kansalaisjärjestöä julkaisi viime viikolla selvityksen pitkäaikaissairauksien kustannuksista. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n, Psoriasisliiton ja Reumaliiton teettämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää pitkäaikaissairauksista koituvia kustannuksia ja potilaiden näkemyksiä siitä, miten maksujärjestelmää tulee kehittää. 

- Suomalaisista työikäisistä 1,9 miljoonalla on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. 36 prosenttia tutkimukseen osallistuneista koki pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset melko tai erittäin suurena taloudellisena rasitteena. Lääkkeiden hankkimisesta koituneet taloudelliset rasitteet ovat koskettaneet pienituloisten lisäksi myös keskituloisia ihmisiä.

Hallituksen kehysriihessä päätettiin kohdentaa lääkkeiden vuosiomavastuurajan alentamiseen viisi miljoonaa euroa vuosittain 2019-2022.

- Jos lääkekustannukset kasautuvat esimerkiksi alkuvuodelle tai sairastuminen tapahtuu yllättäen, joutuu ihminen pahimmillaan kattamaan omavastuunsa lainaamalla jostain rahaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut