Lapsettomuuden hoidot ovat aiempaa tehokkaampia

Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Esimerkiksi Satakunnan keskussairaalan lapsettomuuspoliklinikalla on vuosittain noin 1 700 käyntikertaa.

Joka kuudes suomalaispariskunta kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan erilaisia hedelmöityshoitoja aloitetaan joko julkisella tai yksityisellä puolella vuosittain noin 14 000.Satakunnan keskussairaalan lapsettomuuspoliklinikalla on vuosittain noin 1 700 käyntikertaa. Poliklinikalla tehdään lapsettomuuden syiden selvittelyä, hoitojen suunnitteluja ja annetaan lapsettomuushoitoja.

Yhdelle pariskunnalle voidaan kokeilla tarvittaessa useita eri hoitomuotoja. Koeputkihedelmöityksiä julkisen terveydenhuollon puolella voidaan tehdä kuitenkin maksimissaan kolme kertaa.Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi.  

Koeputkihedelmöityshoidot eivät tavallisesti ole ensimmäinen hoitovaihtoehto lapsettomuuden hoidossa. Usein aluksi yritetään muita miedompia hoitoja. Hoitolinjojen valinta riippuu aina ongelman laadusta.

-Esimerkiksi munasoluongelmiin vaikuttaa usein naisen ikä. Ikä laskee sekä munasolujen määrää, että niiden laatua, Turussa toimivan Aura Klinikan vastaava lääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annamari Lähteenmäki selvittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut