Lounais-Suomen poliisi Ihoden susihavainnoista: tarvittaessa valmius toimenpiteisiin

Poliisi voi tarvittaessa karkottaa tai poistaa epätyypillisesti käyttäytyvät pedot asutuksen läheisyydestä. Viime päivinä susihavaintoja ei ole enää tehty.

| Päivitetty

Pyhärannan Ihoden taajamassa on tehty viime viikkoina susihavaintoja. Paikalliset ovat havainneet susia tai niiden jälkiä taajama-alueella koulun, kirjaston ja asutuksen tuntumassa.

Länsi-Suomi kertoi sunnuntaina, että Pyhäranta päätti havaintojen jälkeen lisätä lasten koulukyydityksiä.

Lounais-Suomen poliisi lähetti asiaan liittyvän tiedotteen keskiviikkoiltana.

Tiedotteessa todetaan, että petoeläinten ihmisille asuin- ja liikkumisalueilla aiheuttamat uhat - tai ainakin havaintojen perusteella todellisiksi mielletyt uhat - ovat sellaisia turvallisuutta heikentäviä tekijöitä, joiden poistaminen on julkisen vallan velvollisuutena.

Lounais-Suomen poliisi kertoo olevansa päivystysvalmiudessa ryhtyäkseen päätöksentekoon tai toimenpiteisiin. 

Tarvittaessa poliisi voi karkottaa tai poistaa lajilleen epätyypillisesti käyttäytyvät petoyksilöt asutuksen tai tuotantotilojen läheisyydestä.

Käytännössä tämä tarkoittaa paikallisten riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-aputoimijoiden (SRVA) käyttämistä eläimen karkottamiseen, jahtaamiseen tai lopettamiseen poliisijohtoisesti.

Poliisi kertoo, että tällä hetkellä alueen tilannetta seurataan aktiivisesti. Viimeisestä näköhavainnosta on kuitenkin jo useita päiviä, eikä viranomaistoimia ole tällä hetkellä vireillä.

Poliisin mukaan viimeinen näköhavainto riistanhoitoyhdistyksen alueella esiintyneestä sudesta on merkitty Ihodessa lauantaina 9.12., jolloin eläin on juossut auton valoissa Vanhalla Raumantiellä. Tämän jälkeen uusia havaintoja ei ole rekisteröity.

Näkö- tai jälkihavainnot petoeläimistä poliisi neuvoo ilmoittamaan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille, ja välittömän vaaran uhatessa hätäkeskukseen.

Poliisi muistuttaa, että susi, sen enempää kuin muutkaan petoeläimet, eivät kuulu asuttujen seutujen luonnonoloihin.

Laitilan riistanhoitoyhdistyksen alueella on tehty kuluneen vuoden aikana susista 17 näköhavaintoa ja 31 jälkihavaintoa alle 100 metrin päässä asutuksesta tai tuotantotiloista.

Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöt ovat merkinneet havainnot tietoineen Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään Tassurekisteriin.

Varsinais-Suomen vähälumiset talvet ovat lisänneet alueen peurakantaa, miksi myös susikannalle riittää ravintoa ja kasvun edellytyksiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut