Muutoksentekijät-näyttely antaa kasvot tyttöjen ympärileikkausten vastaiselle työlle

Muutos tapahtuu pienissä paikallisyhteisöissä, sanoo Kauttuan Ruukinpuistossa avautuneen näyttelyn tekijä, valokuvaaja, dokumentaristi Meeri Koutaniemi.

| Päivitetty

Valokuvaaja, journalisti Meeri Koutaniemen mieltä lämmittää erityisesti se, että tyttöjen sukuelinten silpomisperinteen vastainen työ on tavoittanut monissa maissa myös miehet, niin yliopistossa opiskelevat nuoret miehet kuin uskonnolliset johtajatkin.

– Kun uskonnollinen johtaja, jotka yleensä ovat niitä jääräpäisimpiä, muuttaa mielipidettään, se vaikuttaa satojen tuhansien muiden mielipiteisiin.

Koutaniemen galleriapuoti Aistijyvässä Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa avautunut Muutoksentekijät -näyttely kertoo ympärileikkausten vastaisessa valistustyössä mukana olevista ihmisistä.

Kuvat ja tarinat ovat peräisin Koutaniemen viime vuonna tekemältä matkalta Kenian Kisiin ja Somalimaahan. jossa Solidaarisuus-järjestö tekee työtä väkivaltaisen perinteen lopettamiseksi.

Monille naisille valistustyöhön osallistuminen on tarjonnut tervetullutta vertaistukea.

– Kokemukset ympärileikkauksesta sekä sen aiheuttamista ongelmista ovat osoittautuneet hyvin samankaltaisiksi.

Paikallisesti monissa maissa on jo saatu paljon aikaan. Ugandassa enää prosenttlle tytöistä tehdään kivulias toimenpide, Somalimaassa vastaava prosentti tosin on yhä yli 90.

Ympärileikkaus koskettaa yhä noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista, ja se tehdään noin miljoonalle tytölle vuosittain.

Meeri Koutaniemi: Muutoksentekijät-näyttely Galleriapuoti Aistinjyvässä Kauttuan Ruukinpuistossa 9.6–5.7.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut