Miten huono vesi virtaa Selkämerelle - Aranda tutkii

Tutkimusalus Aranda lähtee tänään kohti Selkämerta, Ahvenanmerta ja Itämeren pääaltaan pohjoisosia.

Tutkimuskohteena ovat vesimassojen liikkeet altaiden välillä ja näkökulmana nimenomaan Selkämeri. Matka on osa laajempaa vedenvaihtoon liittyvää tutkimusta.

Suomenlahteen verrattuna Selkämerta on pidetty erittäin hyväkuntoisena. Se on kuitenkin vahvasti riippuvainen etelämpää tulevan veden laadusta.

Itämeren pääaltaan vesi on Selkämeren vettä suolaisempaa, ja painuu sinne virratessaan pohjalle. Selkämerelle pääsee kuitenkin vain pintakerrosten vettä, sillä Ahvenanmaan pohjakynnykset estävät hepettomien, syvien vesien virtauksen pohjoiseen. Siitä huolimatta Selkämeren syvänteissä on viime aikoina havaittu merkkejä happipulasta.

Vedenvaihtoon ja virtauksiin liittyvä tutkimus on Ilmatieteen laitoksen mukaan kuitenkin tarpeen, jotta Selkämeren tilan muutoksia pystytään arvioimaan ja jotta veden hyvä tila voidaan säilyttää.

Tämän viikon tutkimusmatkalla on mukana myös uusi, veden alla liitävä tutkimusrobotti. Liitimen laitteisto mittaa meriveden lämpötilaa ja suolapitoisuutta eri syvyyksissä. Itsenäinen robotti jää merelle vielä Arandan lähdettyä, ja jatkaa mittauksia muutaman viikon ajan

Matkalla huolletaan myös viime vuonna eteläisen Selkämeren pohjaan asennettuja virtaamamittareita sekä asennetaan Ahvenanmeren kynnykselle yksi mittari. Huoltokohteena on myös Selkämeren aaltopoiju. Selkämerelle asetetaan lisäksi meren virtausten ja tuulen mukana ajelehtiva, lämpötilaa ja suolaisuutta mittaava Argo-poiju.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut