Nuorten lukutaito heikkenee ja sanavarasto kapenee – rappeutuminen näkyy kaikissa oppiaineissa

Raumanmeren peruskoulun äidinkielen opettaja Anne Ali-Hokka yrittää tarjota oppilaille mahdollisimman mielenkiintoisia kirjoja. Lukutunnilla kirjaa voi lukea kodikkaassa sohvanurkkauksessa. Kuva: Sanna Salokanta

Yläkouluikäisille äidinkieltä yli 30 vuotta opettanut Anne Ali-Hokka on joutunut todistamaan aitiopaikalta nuorten lukutaidon heikkenemistä.

– Teknisen lukutaidon heikkeneminen näkyy kaikissa oppiaineissa, ei pelkästään äidinkielessä. Monien oppilaiden on vaikea ymmärtää esimerkiksi matematiikan sanallisia tehtäviä ja kotitaloudessa ruokaohjeita, Raumanmeren peruskoulussa opettava Ali-Hokka sanoo.

Monilla on ongelmia pitkien ja käsitteellisten tekstien ymmärtämisessä.

– Nykypäivän nuoret ovat tottuneet lukemaan lyhyitä tekstejä. Se näkyy siinä, että monet oppilaat eivät jaksa keskittyä pitkien tekstien lukemiseen. Se voi olla hätäisen someajan aikaansaannosta, Ali-Hokka sanoo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeuden voit tilata tekstiviestillä kahdella eurolla.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja ja olet aktivoinut tilisi verkkopalveluihimme, pääset kirjautumaan näköislehden pariin täällä.

Jos olet jo tilaaja, mutta et ole vielä aktivoinut tiliäsi, voit tehdä sen aktivointisivulla.