OKL120: Saunan lämmittämiseen kului metrin pino puita päivässä

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Talonmies Martti Kujansuu sulattaa vesijohtoputkia 14.3.1957. Kujansuu on toimittanut kuvan mukana seuraavan kertomuksen:

"Oli niin kovat pakkaset, että johtajan asuinrakennuksen nurkan kohdalta saunaan menevä, maan alainen vesijohto jäätyi. Pitihän oppilaiden saunaan päästä - siksi talven ajaksi laitettiin vesijohto hangelle, mutta sekin jäätyi pian.

Kuva on otettu huomaamattani koettaessani sulattaa tuota väliaikaista vesijohtoa puhalluslampulla. Se ilmestyi pian tapahtuman jälkeen Seminaarin ilmoitustaululle pienellä kuvatekstillä lisättynä. Kuvan alla luki: "Talonmies lämmittää saunavettä".

Seminaarin saunassa oli tietenkin tavallinen puilla lämmitettävä vesipata - kuten muissakin tuon ajan saunoissa. Puuta kului talvella paljon saunan ja veden lämmittämiseen - metrin pino päivässä.”

Teksti dosentti Lauri Kemppinen, kuva Matti Kujansuu via Myllymäen kilta ry.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut