OKL120: Seminaarin johtaja kävi valvontavierailuilla oppilaiden kodeissa

Hynen korosti Seminaarin opettajien velvollisuutta valvoa oppilaiden elämää oppilaitoksen ulkopuolella.

Rauman Seminaarin ensimmäinen johtaja Oskar Hynén (1845-1913) oli koulutukseltaan vain ylioppilas. Hän oli tosin Raumalle tullessaan ehtinyt jo johtaa Sortavalan Seminaaria ja toimia kansakoulujen ylitarkastajana, ja näiden työnäytteiden katsottiin siis riittävän tehtävän hoitamiseen.

Uransa alkuun hän oli päässyt – niin väitetään – Uno Cygnaeuksen suojeluksessa. Hynen johti seminaaria vuoteen 1907 saakka.

Kansakoululehteen 1906 kirjoittamassaan artikkelissa ”Seminaarin johtaja kasvattajana”, hän korosti Seminaarin opettajien velvollisuutta valvoa oppilaiden elämää oppilaitoksen ulkopuolella. Kyse on siis oppilaiden kotona tehtävistä vierailuista.

Hynen valitti joutuneensa seminaarissa huolehtimaan tästä velvollisuudesta yksin, kun tuollaiset tehtävät ”ovat käyneet opettajille vastenmielisiksi ja rauenneet”.

Johtajan työtä hän piti myös liian kuluttavana. Taloudellinen vastuu ja taloushuolet rasittavat Seminaarin johtajaa niin paljon, ettei tehtävään tulla löytämään helposti kyvykkäitä hakijoita. Uusi löytyi kuitenkin läheltä, Senaatti nimitti tehtävään Rauman seminaarin suomen kielen kollegan, K.A. Franssilan.

Teksti Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta ry.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut