Olkiluoto 1 ajetaan alas - polttoaineessa taas vikaa

Ydinvoimalan tehoa laskettiin aamulla 70 prosenttiin. Iltapäivällä laitos ajetaan alas kokonaan. Kylmäseisokin ennakoidaan kestävän ensi viikon torstaihin saakka.

| Päivitetty

Teollisuuden Voima ajaa tänään keskiviikkona Olkiluoto 1:n alas. Syynä on vioittunut polttoaine, josta vapautuu radioaktiivisia aineita reaktoriveteen. TVO:n mukaan tästä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.

Ydinvoimalan tehoa laskettiin aamulla 70 prosenttiin. Iltapäivällä laitos ajetaan alas kokonaan ja polttoainenippu vaihdetaan. 

Kylmäseisokin ennakoidaan kestävän ensi viikon torstaihin saakka. Samalla TVO tekee laitoksella joitakin huolto- ja korjaustöitä.

Jäähdytysvesi kiertää suljetussa järjestelmässä, eikä sitä lasketa mereen. Säteilyturvakeskuksen mukaan osa kaasumaisista aineista päästetään hallitusti ilmaan, mutta aktiivisuus on niin vähäistä ja laitoksen kokonaispäästö alittaa selvästi asetetut päästörajat.

Olkiluodon ykkösreaktorissa on 500 polttoaine-elementtiä, joissa kussakin liki sata polttoainesauvaa. Tavallisesti vuotavat polttoainesauvat vaihdetaan normaalien vuosihuoltojen yhteydessä. Viime vuoden huhtikuussa jouduttiin pitämään ylimääräinen seisokki samanlaisen ongelman vuoksi.

TVO:n luottoluokitus vaarassa laskea​Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's on asettanut Teollisuuden Voiman pitkäaikaisen luottoluokituksen tarkkailuun. TVO:n luokitus on nyt BB+.

Tarkkailua ja mahdollista luottoluokituksen laskua S&P perustelee TVO:n korkealla velkaantumisasteella.

S&P mainitsee perusteluissaan Olkiluoto 3:n lisäviivästymisen, Areva SA:n heikentyneen taloustilanteen ja TVO:n omistajiin luukuvan Fortumun luottoluokituksen laskupaineen. Niiden vuoksi TVO voi joutua ottamaan lisää velkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut