Paljon samaa, mutta myös paljon eroavaisuuksia – Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi yhdistää tekijät Raumalla

Raumalla järjestetään tällä viikolla Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi.

Asukkaiden, kohteiden hoitajien ja viranomaisten rooleja pohdittiin monesta eri näkökulmasta: muun muassa yhteisöllisyyden luojina ja kehittäjinä, talouskasvun vauhdittajina sekä kohteiden korjaajina ja kehittäjinä.

Norjalaisen Rørosin kaivoskaupungin joidenkin suojelemattomien, muttakaupungin ilmeeseen olennaisesti kuuluvien vanhojen talojen ikkunoita ja ovia on vaihdettu uusiin. Se on ongelma, sillä maailmanperintökohteessa halutaan säilyttää perinteitä.

– Omistajan näkökulmasta tilanteen ymmärtää, kun ei ole tiennyt mistä saa tukea vanhojen kunnostukseen, museonjohtaja Odd Sletten kertoi konferenssiluennolla.

Viime vuosina Rørosissa on herätelty kirvesmiesten ammattikuntaa.

– He tekevät myös työkalut itse. Se on tärkeää työn ymmärtämisen kannalta, Sletten sanoi.

Tanskalaiset Jesper Kejlhof, Annie Larsen ja Sole Bluhm Hansen puolestaan edustavat konferenssissa Roskilden katedraalia. 

Kejlhof kertoo, että konferenssista voisi saada hyviä vinkkejä siihen, miten saada paikallisia ymmärtämään kirkon arvoa.

– Kaikki eivät välttämättä edes tiedä, että kirkko on maailmanperintöä. Siitä pitäisi saada enemmän tietoa ihmisille, hän sanoo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeuden voit tilata tekstiviestillä kahdella eurolla.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja ja olet aktivoinut tilisi verkkopalveluihimme, pääset kirjautumaan näköislehden pariin täällä.

Jos olet jo tilaaja, mutta et ole vielä aktivoinut tiliäsi, voit tehdä sen aktivointisivulla.