Paljon samaa, mutta myös paljon eroavaisuuksia – Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi yhdistää tekijät Raumalla

Norjalaisessa Rørosin kaivoskaupungissa on virvoitettu käsin tekemisen perinnettä.

Raumalla järjestetään tällä viikolla Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi.

Asukkaiden, kohteiden hoitajien ja viranomaisten rooleja pohdittiin monesta eri näkökulmasta: muun muassa yhteisöllisyyden luojina ja kehittäjinä, talouskasvun vauhdittajina sekä kohteiden korjaajina ja kehittäjinä.

Norjalaisen Rørosin kaivoskaupungin joidenkin suojelemattomien, muttakaupungin ilmeeseen olennaisesti kuuluvien vanhojen talojen ikkunoita ja ovia on vaihdettu uusiin. Se on ongelma, sillä maailmanperintökohteessa halutaan säilyttää perinteitä.

– Omistajan näkökulmasta tilanteen ymmärtää, kun ei ole tiennyt mistä saa tukea vanhojen kunnostukseen, museonjohtaja Odd Sletten kertoi konferenssiluennolla.

Viime vuosina Rørosissa on herätelty kirvesmiesten ammattikuntaa.

– He tekevät myös työkalut itse. Se on tärkeää työn ymmärtämisen kannalta, Sletten sanoi.Tanskalaiset Jesper Kejlhof, Annie Larsen ja Sole Bluhm Hansen puolestaan edustavat konferenssissa Roskilden katedraalia. 

Kejlhof kertoo, että konferenssista voisi saada hyviä vinkkejä siihen, miten saada paikallisia ymmärtämään kirkon arvoa.

– Kaikki eivät välttämättä edes tiedä, että kirkko on maailmanperintöä. Siitä pitäisi saada enemmän tietoa ihmisille, hän sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut