Pitäisikö maauimalan antaa olla? - Räsänen yllättyi, kun Makiksen uudistamisesta purnataan

- En halua ottaa Makiksen pilaajan roolia, kun olen tässä ollut ilman taloudellista hyötyä tekemässä talkoita kaupunkilaisten hyväksi, sanoo Räsänen.

| Päivitetty

Rauman maauimala on rapistunut ja jäänyt hyvin vähälle käytölle. ”Makiksen” kunnostamisesta on puhuttu kohta 20 vuotta, mutta kaupungilta ei ole rahaa löytynyt.

Lopulta kaupunki haki julkisella kyselyllä kumppania ikuisuusprojektiin. Riku Räsänen oli ainoa, joka oli valmis ottamaan haasteen vastaan.

Uusissa suunnitelmissa Makis päivittyy 1950-luvulta 2020-luvulle. Suurin muutos on kylmän meriveden korvaaminen lämpimällä ja puhtaalla vesijohtovedellä.

Syvää allasta on tarkoitus madaltaa, mikä toisi varmasti uusia käyttäjiä. Vastaavasti huonokuntoiset ja vaaralliset hyppytornit joutuisivat käyttökieltoon.Kun uusia suunnitelmia esiteltiin raumalaisille (LS 4.12.), Räsänen odotti innostunutta vastaanottoa.

– Luulin, että kun olen suunnittelemassa kaupungin huonokuntoisen ja käytöstä poistetun maauimalan muuttamista nykyaikaiseksi ja tämän päivän säädökset täyttäväksi, niin raumalaiset pitäisivät sitä mahtavana juttuna. Nyt sosiaalisessa mediassa ja tekstaripalstalla nyt onkin kovasti tullut erilaisia mielipiteitä, kertoo Räsänen.

– Niiden, jotka haikailevat sitä, miten itse kävivät 70-luvulla hyppelemässä, pitäisi ymmärtää tämän päivän turvallisuusvaatimukset. Maailma on muuttunut. Eihän silloin 70-luvulla esimerkiksi maanteillä ollut nopeusrajoituksia tai autossa turvavyöpakkoa, vertaa Räsänen.

Uudistuvaan maauimalaan kaavaillaan jonkinlaista hyppypaikkaa.

– Hyppymahdollisuus pyritään reunoilta toteuttamaan osaan altaaseen, mutta itse tornit on vaan valitettavasti pakko ottaa pois käytöstä. Betoni on vuosien saatossa mennyt niin huonoksi, ettei sitä saa järkevin kustannuksin kunnostettua turvallisiksi.Palaute on saanut Räsäsen miettimään jopa luopumista koko hankkeesta.

– Josko olisi paras jättää maauimala nykyiseen kuntoon, ettei tule tehtyä ainakaan mitään pyhäinhäväistystä? En halua ottaa Makiksen pilaajan roolia, kun olen tässä ollut ilman taloudellista hyötyä tekemässä talkoita kaupunkilaisten hyväksi, sanoo Räsänen.

Hän on valmis antamaan maauimalan kunnostuksen jonkun muun hoidettavaksi.

– Silloin vaan kaikki häviävät, eikä maauimalassa polskita kesällä 2019. Tuskinpa tähän ketään muutakaan aktiivia löytyy. Varsinkaan jos maauimala halutaan säilyttää nykyisen syvyisenä ja muotoisena. Jos ja kun halutaan lämmin ja suodatettu vesi, niin tarvitaan tilat tekniikalle ja putkille sekä noin sadan kuution tasaus-allas, joka suunnitelmassani sijoitettaisiin vanhan ja uuden altaan väliin, kertoo Räsänen.

Syvyyttä ei vedetty hatusta

Riku Räsänen kertoo käyneensä maailmalla tutustumassa kymmeniin altaisiin, haastatelleensa uimareita ja muita vesiliikkujia.

– 120 senttiä on nykyisin Suomessa normisuositus tällaiselle monitoimialtaalle. Se soveltuu uimaseuroille ja vesijumppaan. Näistä lähtökohdista altaan syvyys on suunniteltu. Ei sitä hatusta ole vedetty. Voihan syvyyttä olla 130 senttiäkin, jos sitä pidetään parempana. Tärkeää on, että jalat yltävät pohjaan,

Hyppyallas vie lain mukaisine turva-alueineen noin puolet nykyisen altaan koosta.

– Jos käyttäjiä on sata ja heistä kymmenisen hyppelee tornista, niin ikävää olisi varata puolet koko altaasta vain heille, järkeilee Räsänen.

Hän lisää, että vaihtoehtoja puntaroitiin paikan päällä kaupungin ja museoviraston edustajien kanssa.

– Tätä suunnitelmaa pidettiin hyvänä ja toteuttamiskelpoisena. Ellei se raumalaisten enemmistöä miellytä, niin heitän pyyhkeen kehään ja suuntaan energiani muihin projekteihin, joista saan hyvän mielen myös itselle, tuumaa Räsänen.

Leppikorpi: Kohtuutonta kritiikkiä

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi sanoo Riku Räsäsen joutuneen kohtuuttoman kritiikin kohteeksi.

– Maauimalan uudistus on erittäin hieno asia ja erinomainen lisä koko alueelle. Se on kova juttu Raumalle ja raumalaisille, sanoo Leppikorpi painokkaasti.

Räsänen kävi esittelemässä maauimalan suunnitelmia kaupunginhallitukselle, joka otti kuulemansa hyvin positiivisesti vastaan.

– Tuleva käyttötarkoitus on erilainen kuin ennen, mutta se on tarkoituskin. Pelkkää kunnostusta ei koskaan aiottu tehdäkään. Uudistettu maauimala palvelee laajempaa kohderyhmää kuin nykyinen ja täyttää tämän päivän vaatimukset, toteaa Leppikorpi.

Hän pitää selvänä, ettei maauimalasta bisnestä saa millään.

– Toivotan Rikulle tsemppiä ja jaksamista. Suunta on oikea, ei muuta kuin vauhtia lisää!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut