Pitkäaikaistyöttömien kuntouttaminen säästää kaupungin veroeuroja

Kaksi vuotta toimineen Sinkokadun toimintakeskuksen ovi on avoinna kaikille. Tärkeintä on lähteä rohkeasti mukaan.

Kaksi vuotta toimineessa Sinkokadun palvelukeskuksessa kirjataan viikoittain yli 400 asiakaskäyntiä. Saman katon alla toimivat Tukitalo Merituuli, Työtoimintakeskus Pooki, Kuntouttamisyksikkö ja PARTY – Parempaa työ- ja toimintakykyä -työllistämishanke.

Rauman kaupungin hallinnoima kuntoutus- ja työllistymispalvelujen kehittämiseen tähtäävä valtakunnallinen PARTY-hanke päättyy ensi vuoden maaliskuussa. Muu Sinkokadulla oleva toiminta on muuttunut jo vakiintuneeksi palveluksi.

– Olemme tehneet hankkeen tiimoilta paljon työtä palvelukeskuksen kehittämiseen ja toiminnan juurruttamiseksi. Olemme saaneet luotua monialaiset portaat työelämään, PARTY-hankkeen projektipäällikkö Marianne Kivelä iloitsee.

Raumalla on painotettu erityisesti työttömille järjestettävää ryhmätoimintaa. Erilaiset vertaiskokoontumiset tukevat työttömien sosiaalista kuntoutumista luoden edellytyksiä työllistymiselle.

Sinkokadun palvelukeskuksen asiakkaita ovat pääasiassa mielenterveyskuntoutujat, pitkäaikaistyöttömät ja työkyvyttömyyseläkeläiset. Palvelukeskuksen kynnys on matala tai sitä ei ole ollenkaan.

– Asiakkaan kanssa yhdessä mietimme hänelle sopivinta toimintaa, jolloin asiakkaan sitoutuminen on parempaa. Kaikki toiminta lähtee asiakkaan tarpeista, palveluvastaava Ria Holmström-Lehtinen sanoo.

Sinkokadun palvelukeskuksen toiminta näkyy myös kuntataloudessa. Kaikkein haastavimman ihmisryhmän ohjaaminen mielekkääseen toimintaan vähentää muun muassa sairaalajaksojen pituuksia, terveyskeskuspalvelujen käyttöä sekä työttömyyslukuja. Kokonaiset perheet voivat paremmin. Siitä puolestaan seuraa suurta säästöä kaupungin kassaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut