Rauma "hävisi" lämpötilataistelun Porille roimasti, mutta tappiolle on ilmiselvä selitys

Porissa mitattiin tiistaina jopa 32,5 asteen lämpötila, kun Raumalta saatiin vain 19,6 asteen lukema. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen.

| Päivitetty

Satakunnan Kansa uutisoi nettisivuillaan, että Porin kaikkien aikojen lämpöennätys paukkui tiistaina kello 15.20.

Porin rautatieasemalla sijaitseva sääasema mittasi tuolla hetkellä 32,5 asteen lämpötilan, kun edellinen ennätys heinäkuulta 2003 oli 32,3 astetta.

Pori oli Forecan mukaan tuolloin myös Suomen lämpimin paikka. SK toteaa, että samalla hetkellä maan kylmin paikka taas löytyi Rauman Kylmäpihlajasta, jossa lämpöä mitattiin kello 15.20 vain 19,6 astetta.

Rauma ei toki häviäisi lämpötilamittelöä Porille, jos kaupungilla olisi mantereen puolella sijaitseva sääasema.

Sellaista saadaan kuitenkin yhä odottaa. Länsi-Suomi uutisoi tammikuussa, että Pyynpäähän on tulossa uusi asema, joka antaisi realistisemman kuvan kaupungin säätilasta.

– Esimerkiksi keväällä, kun meri on vielä kylmä, mutta manner jo lämpenee päivisin, voidaan Suomen ylimmät lämpötilat mitata siellä itätuulilla. Mereltä tuullessa jäädään kuitenkin oleellisesti niistä lämpötiloista, mitä sisämaassa mitataan. On selvää, että tällaiselta alueelta saatava säähavainto edesauttaa sääanalyysiä ja tätä kautta myös sääennusteen tekemistä, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Mikael Frisk sanoi Länsi-Suomelle tammikuussa.

Tuolloin aikatauluksi kerrottiin, että uusi asema oli tarkoitus ottaa käyttöön kevään aikana. Ainakaan toistaiseksi Kaposvarin puiston sääasemaa ei kuitenkaan Ilmatieteen laitoksen luettelossa näy eikä sieltä säätietoa saada.

Länsi-Suomi ei tiistai-iltapäivänä tavoittanut Ilmatieteen laitosta kommentoimaan asiaa.

Selvää on, että mantereella lämpötila on Raumallakin useimpien mittarien mukaan huidellut tiistaina reilusti yli 30 asteen lukemissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut