Raumalaiselta kuntosalilta vaadittiin lunnaita

Kiristyshaittaohjelma kaatoi kuntosalin koko tietojärjestelmän. Lounais-Suomen poliisilaitoksen kyberrikostutkintaryhmä tutkii tapausta.

Liikuntakeskus Wellness Friskin kuntosalin asiakashallintajärjestelmään iski huhtikuun puolessa välissä kiristyshaittaohjelma.

Tapahtuma ei kuitenkaan aiheuttanut yrityksen asiakastietojen vuotamista ulkopuolisten tietoon. Sen sijaan koko tietojärjestelmä kryptattiin eli sutattiin. Hyökkäys ei kohdistunut millään tavalla fysikaalisten palvelujen puolelle.Kiristysohjelman levittäjä lupasi purkaa kryptan tiettyä rahasummaa vastaan.

– Rahaa emme tietenkään lähteneet kenellekään maksamaan. Jotkut ovat ilmeisesti maksaneet, kun tällaista rikollisuutta on olemassa. Meidän osaltamme asia on nyt poliisin tutkittavana, toteaa Wellness Friskin toimitusjohtaja Anna Karenius.

Myös asiantuntijat ja eri viranomaiset suosittelevat olemaan maksamatta. Vaikka uhri päättäisikin maksaa lunnaat, ei ole mitään takeita siitä, että lunnaiden vaatija pitäisi sanansa ja vapauttaisi tiedostot.

Rauman poliisille ilmoitetaan vuosittain muutamia yrityksiin kohdistuneita tietomurtorikoksia. Kyseessä on kuitenkin selvästi kasvava rikollisuuden muoto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut