Raumalaista havusellua LG:n kaiuttimiin - Aqvacompin tehdas valmistumassa

Biokomposiittia valmistetaan Aqvacompin uudessa tuotantolaitoksessa, joka käynnistyy Metsä Fibren Rauman sellutehtaalla syksyllä.

| Päivitetty

Aqvacomp on tehnyt sopimuksen biokomposiitin toimittamisesta LG:n Soundbar SJ 9 -kaiuttimiin.

Biokomposiittia valmistetaan yhdistämällä havusellua ja muovia Aqvacompin uudessa tuotantolaitoksessa, joka käynnistyy Metsä Fibren Rauman sellutehtaalla syksyllä.

Biokomposiitti on muovin kaltaisesti työstettävää, mutta lujempaa, kevyempää ja ekologisempaa materiaalia. Sitä voidaan käyttää muun muassa ruiskuvalussa. Biokomposiitille on kysyntää muun muassa autoteollisuudessa ja Aasian kodinelektroniikassa.

– Sellukomposiitti tuntuu kädessä lämpimältä niin kuin puu. Se on eduksi varsinkin kodin teknologiatuotteissa, kertoi Aqvacompin toimitusjohtaja Jari Haapanen maaliskuussa Länsi-Suomelle.

Sellun käyttö muoveissa ei sinänsä ole uutta. Sahoilta ylijäänyttä puujauhoa alettiin sekoittaa pvc-muoviin jo 1980-luvulla. Aqvacompin valtti on märkärainausprosessi, joka hyödyntää kuivaamatonta sellua ”suoraan tehtaan putkesta”.

- Biokomposiittimateriaalit ovat biotuotekonseptimme kärkiä. Bio- ja kiertotalouden ekosysteemeissä piilee kansantaloudellisesti suuri potentiaali, sanoo Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn.

Raumalle valmistuvan tuotantolaitoksen kapasiteetti on 5000 tonnia vuodessa.

- Rauman laitos on aika pieni, tavallaan vielä demo. Toivottavasti tämä ensimmäinen vaihe johtaa aikanaan kumppanimme tuotantomäärien edelleen kasvattamiseen. Mihin tämä mahdollinen laajentuminen sijoittuisi on tässä vaiheessa vielä auki, kertoo von Weymarn.

Todennäköisenä suuremman tuotantolaitoksen paikkana pidetään Äänekoskea.

Metsä Fibre on aloittamassa kallionlouhinnan Rauman tehdasalueensa laajentamiseksi.

- Mitään konkreettista kerrottavaa ei ole, mutta kaikkia sellutehtaitamme kehitetään biotuotetehtaiksi, sanoo von Weymarn.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut