Rauman kauppakeskuksen pitkä taival - tapahtunut tähän mennessä

Seuraava steppi on elokuun lopulla aloitettava katselmus, jonka Turun hallinto-oikeus määräsi tehtäväksi. 

Kauppakeskusta on puuhattu Rauman keskustaan jo pitkään. Itse asiassa koko tämän vuosikymmenen. Vanha Tarvontorin kauppakiinteistö rumentaa kaupunkimaisemaa liki tyhjillään, mutta uuden rakentamista on kerta toisensa jälkeen jouduttu siirtämään eteenpäin.

Seuraava steppi on elokuun lopulla aloitettava katselmus, jonka Turun hallinto-oikeus määräsi tehtäväksi. 

Katselmuksen taustalla on muun muassa Museoviraston valitus Rauman kaupunginvaltuuston tekemästä kaavamuutoksesta. Kanalin länsiranta varattiin rakennusyhtiö Skanskalle kauppakeskuksen ja kerrostalojen rakentamista varten.

Katselmuksella halutaan vielä selvittää kaavamuutoksen vaikutuksia Vanhan Rauman rakennetun ympäristön arvoihin.

Katselmukseen kutsutaan Rauman kaupungin lisäksi kaavasta valittaneet eli Museovirasto, Vanha Rauma Yhdistys, Kiinteistö Oy Naula ja Jukka Koivula.

Tässä kertaus, mitä on tapahtunut tähän mennessä.

Marraskuu 2010: Rauman kaupunginhallitus antoi Skanska Talonrakennukselle suunnitteluvarauksen kaupungin ydinkeskustaan. Sopimus kattaa Tarvontorin tontin, linja-autoaseman sekä kaupungin omistamat tontit Nortamonkatu 3:ssa ja Tehtaankatu 7:ssä. Tarvontorin ja linja-autoaseman päälle – tai tilalle – voisi tulla kauppakeskus, kerrostaloasuntoja ja mahdollisesti hotelli. Tilaa pitää olla myös bussiliikenteen terminaalille.

Rauman Lyseo purettiin 1970-luvun alussa Sokoksen, nykyisen Tarvontorin, tieltä. Nyt kaavaillaan seuraavaa uutta muutosta.

Toukokuu 2012: Viitesuunnitelmat valmistuivat. Skanskan Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Pölönen arvioi, että koko suunnitelman toteutuminen merkitsee yli 100 miljoonan euroninvestointeja Rauman keskustaan.

Huhtikuu 2014: Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto päätti, että kaavaprosessi käynnistetään uudelleen. Syyksi kerrottiin palautteen runsaus ja halu tuoda uusia vaihtoehtoja.

Joulukuu 2014: Toinen kaavaehdotus läpäisi KH:n kaavoitusjaoston. Uudessa versiossa on ostoskeskus, matkakeskus, 570 parkkipaikkaa ja viisi kerrostaloa. Hotelli pudotettiin pois kaavasta. Kauppakeskuksen koko pysyi ennallaan: liiketilaa 16 500 neliötä, josta lisäystä nykyiseen 8 000.

Toukokuu 2015: Kauppakeskus Tarvontori tyhjenee nopealla tahdilla. Lindexin, Seppälän ja Suomalaisen kirjakaupan lisäksi Nordea muuttaa saneerattavaan Suvituuleen. S-Market Tarvontori sulki ovensa jo syyskuussa 2011, kun vuokrasopimus päättyi. Keula perusti myöhemmin uuden Salen keskustaan.

Kesäkuu 2015: Kaavoitusjaosto katsoi, ettei alueen kaavaehdotusta ole syytä juurikaan muuttaa kirjallisen palautteen perusteella. Kaavasta tehtiin 17 muistutusta ja annettiin 12 viranomaislausuntoa.

Yleisömuistutuksissa kritisoitiin muun muassa kerrostalojen sekä kauppakeskuksen suunniteltua kokoa sekä liikenne- ja pysäköintijärjestelyitä. Varsinais-Suomen ELY-keskus vaati lisää rajoitteita pikkumyymälöiden sijoittumisesta kauppakeskukseen. Museovirasto katsoi kaavan mahdollisesti vaarantavan Vanhan Rauman arvon maailmanperintökohteena.

Marraskuu 2015: Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi Kanalin länsirannan asemakaavan ilman äänestystä. Kauppakeskuksen koko ja ulkomuoto puhutti valtuutettuja, toisaalta taas yksityinen investointi toivotettiin tervetulleeksi.

Tammikuu 2016: Skanskan Pölönen kertoi, että yhtiö on aloittanut varsinaisen suunnittelutyön. Kauppakeskukseen tulee liiketiloja 40–60. Vuokralaisia sijoitellaan jo paikoilleen. Skanskalla on valmius aloittaa rakennustyöt heti, kun kaava saa valituskierroksen jälkeen lainvoiman.

Maaliskuu 2016: Turun hallinto-oikeus kumosi kaavapäätöksen luottamushenkilön esteellisyyden vuoksi. Jääviksi katsottiin erityisesti Keulalla palkkalistoilla oleva ja osuuskaupan hallintoneuvostoon kuuluva Sirpa Viitanen (sd.). Hän osallistui kaavamuutoksen valmisteluun kaupunginhallituksessa ja sen kaavoitusjaostossa sekä kaupunginvaltuustossa. Kaavaratkaisu koskee viiden kerrostalon osalta Osuuskauppa Keulan omistamaa tonttia. Asiasta valitti Vanha Rauma Yhdistys.

Lokakuu 2016: Asemakaavan muutos hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa uudelleen, nyt äänin 42–6. Tällä kertaa peräti 12 valtuutettua ilmoitti esteellisyydestään päätöksentekoon. Menettelyvirhe tuli korjattua, mutta asia ei muuttunut miksikään. Hyväksytty kaavamuutos on samanlainen kuin vuonna 2015.

Kanalin länsirannan kaava mahdollistaa uuden kauppakeskuksen ja linja-autoterminaalin Tarvontorin tilalle sekä viisi kerrostaloa entisen Sokoksen paikalle ja kaksi kerrostaloa nykyisen linja-autoasemarakennuksen kohdalle.

Joulukuu 2016: Kauppakeskuksen kaavasta jätettiin neljä valitusta hallinto-oikeuteen. Valitusten takia rakentamista alueella ei voi aloittaa.

Maaliskuu 2017: Rauman Yrittäjien vs. toiminnanjohtajan Sari Mantereen mukaan paikallisten yrittäjien yleinen näkemys on, että Vanha Rauma on niin spesiaali ja idyllinen erikoiskaupan paikka, ettei kauppakeskus sitä jyrää. Jäsenkyselyssä vaikutukset Vanhaan Raumaan kuitenkin mietityttivät yrittäjiä.

Toukokuu 2017: Unescon pyynnöstä Kanalin länsirannan kaava-aineisto käännetään englanniksi. Unescon maailmanperintökeskus kiinnostui Vanhaa Raumaa mahdollisesti uhkaavasta kauppakeskuksesta jo vuoden 2016 lopulla, kun suomalaiset vinkkasivat.

Elokuu 2018: Turun hallinto-oikeus järjestää katselmuksen Kanalin länsirannalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut