Rauman komposiittitehdas starttaa tällä viikolla

Konetoimituksen viivästyminen lykkäsi käynnistystä kuukaudella.

| Päivitetty

Aqvacompin biokomposiittitehdas starttaa Raumalla tällä viikolla. Tavoitteena oli tuotannon käynnistäminen syyskuun alussa (LS 13.3.), mutta yksi konetoimitus myöhästyi pahasti.

– Viimeinen kone saapui Raumalle viime perjantaina. Nyt odotamme vielä Metsä Fibren vuosihuoltoseisokin päättymistä, kertoi Aqvacompin toimitusjohtaja Jari Haapanen.

Uusi tuotantolaitos rakennettiin Metsä Fibren sellutehtaan kylkeen kiinni.Suunnitelmissa on rakentaa samanlainen, mutta suurempi tehdas Metsä Fibren uuden Äänekosken sellutehtaan yhteyteen.

– Äänekoski on vasta palaveritasolla, mitään päätöstä siitä ei vielä ole. Mutta seuraava suunta se Rauman jälkeen on, sanoo Haapanen.

Raumalla on valmiina ensimmäinen tuotantolinja. Aqvacomp aikoo pystyttää Raumalle kolme linjaa.

– Heti, kun ensimmäinen linja saadaan tuottamaan, on tarkoitus tehdä toinen. Toiveissa on, että toinen linja tulisi ensi vuonna. Kolmas linja vaatii lisäneuvotteluja Metsä Fibren kanssa, Haapanen kertoo.Aqvacomp työllistää ensi vaiheessa seitsemän ihmistä Raumalla ja neljä Sastamalassa.

Aqvacompin tuote on uudenlainen biokomposiitti, joka hyödyntää metsästä saatavaa sellukuitua muovimateriaalien lujittamiseen.

Sellukuidun osuus lopullisessa biokomposiitissa on runsas kolmannes. Biokomposiitti on muovin kaltaisesti työstettävää, mutta lujempaa, kevyempää ja ekologisempaa materiaalia.

Prosessiaan Aqvacomp ei kilpailusyistä esittele ollenkaan.

– Metsä Fibre saa kuvata ja julkaista tiettyjä osia, mutta vieraita ei tuotantolaitokselle oteta, kertoo toimitusjohtaja Haapanen.Biokomposiitille on kysyntää muun muassa autoteollisuudessa ja Aasian kodinelektroniikassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut