Salosen sote-huoli: asiakasmaksukorotukset olisivat vanhuksille liikaa – "Häpeällistä, että pitää kaupassa murehtia"

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salosen mielestä yksin kotonaan asuvien ikäihmisten toimeentulo-ongelmia ei oteta tarpeeksi vakavasti.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) toivoo julkaisemassaan kannanotossa, että yksin kotonaan asuvien iäkkäiden ihmisten toimeentulo-ongelmat otettaisiin vakavasti.

Salonen viittaa THL:n tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan kotona asumisen tukipalvelut vievät merkittävän osan vanhusten käytettävissä olevista tuloista. THL:n esimerkkilaskelmassa vanhuksen käytettävissä olevasta 1300 euroa liki puolet menee pakollisiin menoihin, kuten kotihoitoon, ruokapalveluun, turvapuhelimeen ja kauppa-asiointin.

– Näiden kustannusten lisäksi ikäihminen maksaa vielä vuokraa tai muita asumiskuluja, ja voi tarvita apua esimerkiksi siivouksessa. Yksikin pidempi jakso esimerkiksi sairaalassa, ja sen myötä tulevat laskut ja lääkevaihdot voivat syöstä vanhuksen talouden useamman kuukauden ajaksi raiteiltaan, Salonen huomauttaa.

Salosen huoli liittyy kiinteästi myös tekeillä olevaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen. Asiakasmaksuja koskeva osa lainsäädännöstä käsitellään eduskunnassa vasta ensi syksynä.

– Sote-uudistusta tehtäessä emme tiedä vielä, mikä vaikutus uudistuksella on asiakasmaksuihin. Esimerkiksi pitkäaikaissairaiden ja paljon palveluita tarvitsevien ikäihmisten kohdalla uudet korotukset olisivat kohtuuttomia, toteaa Salonen.

Kansanedustaja kertoo saavansa paljon viestejä vanhusten läheisiltä, jotka ovat huolissaan rahojen riittämättömyydestä.

– On häpeällistä, että koko elämänsä työtä tehneen vanhuksen pitää kaupassa murehtia, että voiko ostaa juustoa leipänsä päälle, Salonen toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut