Sammallahdenmäen maailmanperintökohde sai vihdoin arvoisensa laatan

Maailmanperintölaatta on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon virallinen merkki maailmanperintökohteissa. Kuvat: Vesa-Ville Väänänen

Rauman Lapissa sijaitsevan Sammanlahdenmäen hautaröykkiöt ovat kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle vuodesta 1999 saakka. Maailmanperintökohteisiin kuuluu olennaisena osana laatta, joka kertoo kohteen merkityksestä.

Sammallahdenmäeltä laatta on 18 vuoden ajan puuttunut, mutta asiaan tuli muutos eilen keskiviikkona.

– Vihdoinkin se saatiin tänne. Laatan saaminen on merkittävä asia, koska maailmanperintölistauksen ohjeistus pitää sen sisällään, kertoo Rauman vs. museonjohtaja Hanna-Leena Salminen.

Laatan paljasti virallisesti professori Jukka Jokilehto. Hän teki tutkijana yli 40-vuotisen uran kansainvälisen kulttuuriperinnön suojelun, restauroinnin ja konservoinnin koulutus- ja tutkimuslaitos ICCROM:ssa.

Jokilehto on ollut muun muassa arvioimassa kohteita, jotka ovat olleet ehdolla maailmanperintölistalle. Hän tuntee myös Sammallahdenmäen arvon.

Professori Jukka Jokilehto pitää Sammallahdenmäkeä erittäin arvokkaana kohteena.

– Täällä on ollut sivistystä ja kulttuuria jo yli 3 000 vuotta sitten. Sitä tunnetaan vain osittain, mutta haudat ovat ilmeisesti symboli jostain, ja ainakin ne kertovat ihmisen elintavoista, Jokilehto kuvailee.

Professorin mukaan kansainvälisestikin arvostettua Sammallahdenmäkeä hoidetaan ansiokkaasti.

– Täällä on ihmisiä, jotka pitävät sitä tärkeänä. Maailmanperintökohteen hoitaminen ei ole mitään luksusta, vaan osa ihmiskunnan tärkeää tehtävää, Jokilehto sanoi.


 

LUE LISÄÄ KELLO 00.01 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeuden voit tilata tekstiviestillä kahdella eurolla.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja ja olet aktivoinut tilisi verkkopalveluihimme, pääset kirjautumaan näköislehden pariin täällä.

Jos olet jo tilaaja, mutta et ole vielä aktivoinut tiliäsi, voit tehdä sen aktivointisivulla.