Sammallahdenmäen maailmanperintökohde sai vihdoin arvoisensa laatan

Rauman Lapissa sijaitseva Sammallahdenmäki on ollut Unescon maailmanperintölistalla jo vuodesta 1999, mutta vasta nyt sinne asennettiin asiasta kertova virallinen laatta.

Rauman Lapissa sijaitsevan Sammanlahdenmäen hautaröykkiöt ovat kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle vuodesta 1999 saakka. Maailmanperintökohteisiin kuuluu olennaisena osana laatta, joka kertoo kohteen merkityksestä.

Sammallahdenmäeltä laatta on 18 vuoden ajan puuttunut, mutta asiaan tuli muutos eilen keskiviikkona.

– Vihdoinkin se saatiin tänne. Laatan saaminen on merkittävä asia, koska maailmanperintölistauksen ohjeistus pitää sen sisällään, kertoo Rauman vs. museonjohtaja Hanna-Leena Salminen.

Laatan paljasti virallisesti professori Jukka Jokilehto. Hän teki tutkijana yli 40-vuotisen uran kansainvälisen kulttuuriperinnön suojelun, restauroinnin ja konservoinnin koulutus- ja tutkimuslaitos ICCROM:ssa.

Jokilehto on ollut muun muassa arvioimassa kohteita, jotka ovat olleet ehdolla maailmanperintölistalle. Hän tuntee myös Sammallahdenmäen arvon.

– Täällä on ollut sivistystä ja kulttuuria jo yli 3 000 vuotta sitten. Sitä tunnetaan vain osittain, mutta haudat ovat ilmeisesti symboli jostain, ja ainakin ne kertovat ihmisen elintavoista, Jokilehto kuvailee.

Professorin mukaan kansainvälisestikin arvostettua Sammallahdenmäkeä hoidetaan ansiokkaasti.

– Täällä on ihmisiä, jotka pitävät sitä tärkeänä. Maailmanperintökohteen hoitaminen ei ole mitään luksusta, vaan osa ihmiskunnan tärkeää tehtävää, Jokilehto sanoi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut