Stuk keskittää ydinvalvontaa - voimayhtiöiden välille tulee eroja

Säteilyturvakeskus (Stuk) priorisoi ydinlaitosten valvontaa turvallisuuden kannalta merkittävimpiin kohteisiin niin voimayhtiöiden sisällä kuin niiden välilläkin.

| Päivitetty

Säteilyturvakeskus (Stuk) priorisoi ydinlaitosten valvontaa turvallisuuden kannalta merkittävimpiin kohteisiin niin voimayhtiöiden sisällä kuin niiden välilläkin. Viranomaisvalvontaa kevennetään ja omavalvontaa lisätään luotettavimmissa yhtiöissä – ja päinvastoin.Tämä on Stukin uunituoreen strategian merkittävimpiä uusia linjauksia.

– Yhtiöt saavat aiempaa enemmän vastuuta, jos ne sen ansaitsevat, tiivistää pääjohtaja Petteri Tiippana. 

Ydinenergialain mukaan vastuu ydinlaitosten turvallisuudesta kuuluu luvanhaltijalle eikä säteilyviranomaiselle. Tiippanan mukaan tämä ei aina ole voimayhtiöille selvää, ja ne käyttävät säteilyturvaviranomaista oman laadunvalvontansa jatkeena.Stuk hakee linjanmuutoksella myös joustavuutta omien resurssiensa käyttöön. Pääjohtaja korostaa, että linjauksella ei tingitä kustannuksista tai valvonnan tasosta. Kyse on kohdentamisesta.

– Haluamme varmistaa, että merkittävimmät asiat ovat valvonnan kohteena. Siksi tulemme vähentämään turvallisuuden kannalta ei niin merkittävien asioiden valvontaa.

Tähän saakka  tietynlaiseen laitokseen tai tilanteeseen on suunnattu aina suunnilleen yhtä paljon tarkastusresursseja. Linjanmuutos johtanee valvonnan painotuseroihin eri yhtiöiden välillä.

Esimerkeiksi käyvät Teollisuuden Voima (TVO) ja Fennovoima.

– Näemme, että Olkiluoto kolmosen kanssa asiat etenevät ja TVO:lla on suhteellisen hyvä ote. Siksi fokusta laitetaan enemmän Fennovoiman valvontaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut