Stuk: Loppusijoituksen valvojilla sama näkemys - kuparin korroosiota tarkastellaan Suomessakin

Ruotsin maa- ja ympäristötuomioistuin odottaa lisäselvityksiä erityisesti kuparikapselin kestävyydestä. Suomessa Stuk on edellyttänyt käytännössä samoja asioita.

Valvojien ja luvittajien näkemykset ydinjätteen loppusijoituksen avoimista kysymyksistä ovat Suomessa ja Ruotsissa hyvin lähellä toisiaan. Näin arvioi ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvontaosaston johtaja Jussi Heinonen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).Ruotsin maa- ja ympäristötuomioistuin edellytti alkuvuonna tekemässään päätöksessä, että sikäläinen loppusijoitusyhtiö SKB täydentää hakemustaan ensi tammikuuhun mennessä. Lisäselvityksiä tarvitaan erityisesti loppusijoituksessa käytettävien kuparikapselien kestävyydestä.

Suomessa nämä näkökulmat tulivat esille rakentamislupahakemuksen käsittelyssä vuosina 2013–2015.

– Stuk nosti turvallisuusarviossaan ja Posivalle tehdyissä päätöksissä esille käytännössä vastaavat asiat. Päätöksissä edellytimme Posivaa täydentämään turvallisuustarkasteluja viimeistään käyttölupahakemukseen eli ennen kuin loppusijoitus alkaa, Heinonen sanoo.

Loppusijoituksessa käytettävä menetelmä on molemmissa maissa käytännössä sama, mutta luvitusprosessissa on eroja. Ruotsissa hallitus antaa suhteellisen varhaisessa vaiheessa lopullisen päätösvallan säteilyturvaviranomaiselle, kun Suomessa poliittinen päätös tarvitaan useampaan kertaan.

Jos Ruotsissa tehdään ensi vuonna myönteinen jatkopäätös, on maa kutakuinkin samassa vaiheessa kuin Suomessa oltiin Posivan saatua rakentamisluvan kolme vuotta sitten. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut