Suovenhokas voi laittaa Omassuon suunnitelmat uusiksi

– Uusi suovenhokkaan havainto yhdessä muun uhanalaislajiston kanssa nostaa alueen valtakunnallisesti merkittäväksi suojelusuoksi, toteaa ely-keskuksen ylitarkastaja Iiro Ikonen.

| Päivitetty

Euran Omassuon turvetuotantosuunnitelmat ovat joutumassa uuteen tilanteeseen uhanalaisen lajin vuoksi.

A. Ahlströn Kiinteistöt Oy on jättänyt hakemuksen turvetuotannon aloittamiseksi alueella. Hakemusta käsittelee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Käsitykset suon luontoarvoista ovat vaihdelleet menetetyistä arvokkaisiin.

Nyt jälkimmäinen näkemys on saanut uutta tukea, sillä Omassuolta on löytynyt erittäin uhanalainen suovenhokas.

Perhoslaji on erityisesti suojeltava sekä Suomen kansainvälinen vastuulaji.Asiasta tiedottaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Turvetuotantohakemukseen antamassaan lausunnossa se on todennut, että Omassuolla elää suonvenhokkaan lisäksi muutoinkin runsas uhanalaisperhosten lajisto.

Siihen kuuluu sekä vaarantuneita että silmälläpidettäviä lajeja.

Omassuolla on havaittu muun muassa luumittari, rämekarvajalka, rämelehtimittari, kihokkisulkanen, suoaamukääriäinen sekä muurainhopeatäplä.

– Uusi suovenhokkaan havainto yhdessä muun uhanalaislajiston kanssa nostaa nyt alueen valtakunnallisesti merkittäväksi suojelusuoksi, toteaa ely-keskuksen ylitarkastaja Iiro Ikonen.Ikosen mukaan hakemuksen mukainen turvetuotanto hävittäisi erityisesti suojellun suovenhokkaan esiintymispaikan.Asian suhteen pallo on nyt luvasta päättävällä aluehallintovirastolla.

Sen päätöksestä riippumatta myös ely-keskus voi valmistella päätöstä suovenhokkaan esiintymisalueesta.

– Luonnonsuojelulain mukaan erityisesti suojeltavan lajin esiintymispaikan heikentäminen tai hävittäminen on tällöin kiellettyä, Ikonen toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut