Syvän luontokokemuksen äärellä Rauman taidemuseossa

Heikki Willamon valokuvat vievät muinaisten myyttien maailmaan. Luontovalokuvaajalle jokainen eläin on yksilö.

| Päivitetty

Tunnetun luonnonvalokuvaaja Heikki Willamon mustavalkoiset eläinkuvat hirvistä, karhuista, ylämaan karjasta ja biisoneista muodostavat yhteyden kymmenien tuhansien vuosien takaiseen kallio- ja luolataiteeseen Rauman taidemuseossa tänään avautuvassa Myyttinen matka -näyttelyssä.

Inspiraatiota Willamo on hakenut Lounais-Euroopan luolamaalauksista sekä Pohjois-Norjan ja Suomen esihistoriallisesta kalliotaiteesta, jonka myyttisiä eläimiä etenkin hirvet ja karhut ovat olleet.

Konkreettiset kuvausmatkat ovat ulottuneet oman kodin lähistöltä Karjalohjalta Norjan Varankiin Jäämeren rannalle.

Valokuvanäyttelyn myyttisistä myyttisin eläin on karhu, joka Karhu, honka ja taivas -kuvassa on noussut etujaloilleen vasten honkaa. Karhun siluetin taustalla on öinen taivas.

Symboliikka ei Willamon mukaan tarvinnut edes hakea. Taivaaltakin tuikki valokuvaan kuin tilauksesta Lohikäärmeen tähdistö.

Muinaisten myyttien mukaan karhunpeijaisissa karhun kallo nostettiin suorimpaan honkaan, josta karhun henki saattoi nousta takaisin yliseen maailmaan.

– Karhu oli taivaassa syntynyt kuten hirvikin.

Eläinten kuvaamisen perusta on kunnioitus ja kuvattaviinsa Willamo suhtautuu  aina yksilöinä. Moni saattaa ajatella, että lajinsa edustajat ovat kaikki samannäköisiä. Eläinten kuvaamiseen perehtynyt valokuvaaja näkee toisin.

– Hirviä on vaikea tunnistaa, mutta karhut ovat kaikki erinäköisiä.

Heikki Willamon Myyttinen matka Rauman taidemuseossa 17.3.–20.5.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut