Virheet ja vesivauriot voivat näkyä OL3:n ikääntymisessä

Viivästyminen on aiheuttanut rakenteisiin muun muassa vesivaurioita ja jännityksen vähenemistä. Rakennusvirheistä on saattanut jäädä heikkoja kohtia, joiden ikääntymistä seurataan tarkasti.

Viivästynyt aikataulu on aiheuttanut Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön (OL3) rakenteiden ennakoitua reippaampaa ikääntymistä jo ennen kuin laitos on aloittanut sähköntuotantoa.

– Pitkä rakentamisaika on aiheuttanut ikääntymisvaikutuksia joissakin laitoskomponenteissa, toteaa Säteilyturvakeskus (Stuk) suomalaisten ydinvoimalaitosten ikääntymisen hallintaa koskevassa raportissaan.

Aikatauluongelmien vuoksi laitososia oli säiden armoilla oletettua pidempään, mikä aiheutti korjausta edellyttäneitä vesivaurioita. Suojarakennus ja sen kuori puolestaan ovat laitoksen käynnistyessä huomattavasti vanhempia ja betonin jännitystila sen vuoksi erilainen kuin alunperin suunniteltiin.

Suojarakennuksen rakentamisessa on tapahtunut myös rakennusvirheitä, joista on korjattunakin saattanut jäädä muuta rakennetta heikompia kohtia. Vaikka ne täyttävät suunnittelukriteerit, ne saattavat ikääntyä muuta rakennetta nopeammin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut