Yhden yhtiön malli on sotessa riskittömämpi

Usean yhtiön mallissa riskit liittyvät muun muassa osaamisen kaventumiseen.

Hallitus on linjannut, että sosiaali- ja terveyspalvelut täytyy ainakin osin yhtiöittää. Yhtiöittämispakko perustuu valinnanvapauden toteuttamiseen sekä sote-palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden takaamiseen.

Sata-sote on vertaillut yhden yhtiön ja useamman yhtiön malleja toisiinsa. Yhden yhtiön mallin todetaan olevan useamman yhtiön mallia riskittömämpi.

– Kumpikaan vertailussa mukana olleista yhtiörakenteista ei ole kuitenkaan täysi riskitön, lakimies Päivi Vuorinen huomauttaa.

Vuorisen mukaan keskeisiä punnittavia arvoja ovat asiakkaan valinnanvapauden, palvelujen integraation sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutuminen.

– Niistä on huolehdittava omistajaohjauksella huomioimalla maakuntakonsernin kokonaisetu. Sillä ei kuitenkaan yksin kyetä estämään selvittelyssä esille tulleiden riskien konkretisoitumista.

Usean yhtiön mallissa riskit liittyvät muun muassa toiminnan vakavaraisuuden ja kannattavuuden heikkenemiseen, likviditeetin hallinnan vaikeutumiseen, yhtiöiden keskeiseen kilpailuun, osaoptimoinnin kasvuun, henkilöstöresurssien kohdentamisen vaikeutumiseen, henkilöstökustannusten arvioinnin epäonnistumiseen, osaamisen kaventumiseen sekä päällekkäisiin henkilöstö- ja hallintokustannuksiin.

Yhden ison yhtiön mallissa riskeinä ovat, että yhtiöittämisen johtamisen epäonnistuu, yhtiölle ei muodostu yhtenäistä organisaatiokulttuuria, yhtiön hallinto muodostuu tehottomaksi, osaamisen kehittäminen tapahtuu suurten ryhmien ehdoilla ja työnantaja jää kasvottomaksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut