Nyt malttia maanteillä - traktorien määrä lisääntyy liikenteessä näinä viikkoina

Taas on se aika vuodesta, kun traktoreita näkee myös maanteillä. Kuva:Sharon Rosseels

Raumankin seudulla on varsin paljon maatalouden kohteita, joiden pyörittämiseen tarvitaan erilaisia työkoneita, kuten traktoreita.

Kuten kaikkiin muihinkin tienkäyttäjiin, kannattaa traktoreihin ja puimureihin suhtautua maltilla ja muistaa, että kyseisillä välineillä tehdään yleensä vain lyhyt siirtymä.

- Puimurinopeus ei päätä huimaa. Siitä syystä autoilijoiden on hyvä varata riittävästi aikaa omalle matkallensa, jolloin kohtaamiset maatalouskoneiden kanssa eivät vesitä aikataulua, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Jos maatalouskoneen ohitse pitää päästä, tulee ohitus varmistaa huolella.

Lyhyellä siirtymällä oleva työkone voi olla jo laittanut vilkun päälle ja valmistautunut kääntymään vasemmalle, jolloin ohitusta ei tule tehdä.

Lisäksi oikeallekin kääntyvä maatalouskone saattaa tarvita tilaa myös vastaantulevien kaistalta. Työkone voi kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä, kuten suoraan pellolle tai pienelle metsätielle.

Ennen ohitusta omaa nopeutta on syytä alentaa, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri.

Kun nopeusero on kohtuullinen, jää kuljettajalle vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle.

Traktorin vilkku ei välttämättä näy kunnolla muille liikkujille, jos traktorin eteen tai taakse on kiinnitetty maatalouskone.

Myöskään traktorin kuljettaja ei välttämättä näe peileistään perässä olevaa liikennettä.

- Traktorin kuljettaja ei voi havainnoida takana tulevaa liikennettä kunnolla, jos perävaunu tai traktoriin kiinnitetty laite peittää näkyvyyden taakse. Ei siis kannata ajaa liian lähelle traktoria, vaan odottaa sopivalla etäisyydellä ohituspaikkaa. Tällöin ohittajan oma näkyvyys eteenpäin pysyy mahdollisimman hyvänä ja sopivan ohituspaikan havaitseminenkin on helpompaa, Tervo sanoo.