Äänten keskittäminen edellyttää tajua

Eduskuntatason politiikka on mahdollisen taidetta. Sitä on myöskin äänestäminen. Demokratiamme kunnioittaa äänestäjän omakohtaista harkintaa.

Tekstaritalikon huomioitsija osui asian ytimeen: Rauman kolmelta demariehdokkaalta puuttuu pätevyys täyttää Kristiina Salosen koko Satakuntaa kattava tyhjiö. He ovat tuntemattomia.

Kysymys ei ole pelkästään ehdokkaista, joilta odotamme jo näyttöjä äänestämisemme pohjaksi. Omasta kokemuksestani voin sanoa eduskuntatyön olevan sellaisten mahdollisuuksien paikka, jossa on mahdollista kypsyä aitoon kansanedustajuuteen, kun sen oikein oivaltaa.

Muistan erittäin rikastuttavat keskustelut esimerkiksi Matti Puhakan tai Matti Ahteen kanssa, joissa he kertoivat omista lähtökohdistaan, ja olivat nyt sitä mitä olivat.

Kunnioitukseni tällaisia kokemuksellisia kansanedustajia kohtaan oli korkea.

Kristiina Salosen ei tarvinnut nousta ministeriksi saavuttaakseen ansaitsemansa arvostuksen. Hänelle riitti kasvaminen ja kypsyminen yhteisten asioittemme hoitamisessa.

Ja se jatkuu edelleen, kuten tiedämme. Tämäkin on merkki ihmisestä itsestään.

Voin jotenkin tuntea edustajatoverini Aino Pohjanoksan tuntemuksen vuoden 1991 vaaleissa hänen pudottuaan ja samalla menettäneen mahdollisuutensa unelmansa toteuttamiseen.

Nykyiselle edustajalle Matias Marttiselle tätä kokemusta ei tule. Mutta hänen kohdallaan unelmien toteutus riippuu pienestä ehdosta: jos Kokoomus...

Demarien edustus todellakin riippuu kykenemmekö me näkemään ylitse puoluerajojen ja omien mielipiteidemme mutta samalla keskittämään äänemme ehdokkaalle, jonka ajattelemme pystyvän kypsymään eduskuntatasoiseen asioitten hoitoon.

Minusta tämä on meille raumalaisille tärkeätä.

Meille äänestäjille tämä on mahdollisen taidetta.

Raimo Vuoristo
Entinen kansanedustaja (sd.), Rauma